Cum îți afectează îndulcitorii artificiali organismul?

Cum îți afectează îndulcitorii artificiali organismul?

Considerați a fi alternativa sănătoasă la folosirea zahărului, îndulcitorii artificiali sunt utilizați de o mare parte dintre pacienți, care sunt ferm convinși de beneficiile acestuia asupra organismului. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că aceștia nu sunt chiar atât de sănătoși pentru organism. Iată de ce!

Chiar dacă sunt considerați a fi benefici pentru organism, îndulcitorii artificiali pot fi, de multe ori, mai dulci decât zahărul. Mai mult, utilizarea lor în exces poate duce și la apariția unor probleme de sănătate, printre care diabetul, obezitatea și chiar cancer.

Unul dintre cel mai periculoși îndulcitori artificiali este aspartamul, de 180 ori mai dulce decât zahărul. Utilizarea acestuia este asociată cu apariția spasmelor musculare, problemelor de vedere, pierderi de auz, dureri de cap, oboseală accentuată și atacuri de panică. De asemenea, acesta poate duce și la apariția bolii Parkinson, precum și Alzheimer, iar în cazuri grave, la epilepsie.

Aspartamul conține fenilalanină și acid aspartic, care stimulează eliberarea hormonilor care determină organismul să stocheze grăsimile, mai exact insulină și leptină. În general, acest îndulcitor artificial poate fi găsit în sucuri dietetice, iaurturi dietetice  și marea majoritate a produselor ”fără calorii” de pe rafturile supermarketurilor. Deoarece eliberarea insulinei și leptinei determină organismul să consume mult mai mult zahăr, neprocesat corespunzător de organism. De aceea, consumul de aspartame poate duce la obezitate.

Asocierea dintre aspartam și apariția cancerului nu a fost încă dovedită științific, dar există studii care înclină înspre această direcție.

 

Sugestia specialiștilor Centrului Medical Phoenix este să reduceți pe cât de mult posibil din alimentație produsele care conțin îndulcitori artificiali și să consumați cât mai multe produse pregătite în casă.