Cum apare diabetul în sarcină?

Cum apare diabetul în sarcină?

Diabetul este o afecțiune cronică care apare fie atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, fie atunci când pancreasul produce insulină pe care organismul nu o poate folosi. Diabetul poate crește riscul de complicații grave de sănătate pe parcursul sarcinii și chiar înainte de a rămâne însărcinată. Cum apare diabetul în sarcină și cum poate fi gestionat pe parcursul lunilor de sarcină? Aflați din acest material.

În mod ideal, o sarcină ar trebui să fie planificată. Acest lucru poate reduce la minim inclusiv riscurile diabetului aupra mamei și fătului. Înainte de a încerca să aibă un copil, femeile care suferă de diabet ar trebui să se consulte cu diabetologul și cu medicul de familie pentru sfaturi.

Cum apare diabetul de sarcină?

Diabetul în sarcină se dezvoltă atunci când hormonii produși de placentă interferează cu modul în care corpul utilizează insulina. Insulina este necesară pentru a permite zahărului să intre în celule și să fie folosit drept sursă de energie. În absența unei cantități suficiente de insulină, nivelul de zahăr din sânge crește, determinând diabetul gestațional.

Ești în risc de a dezvolta diabet de sarcină?

Diabetul gestațional poate apărea la orice femeie gravidă, dar există anumiți factori care pot crește riscul apariției sale. Acești factori includ istoricul familial de diabet, vârsta mai înaintată a mamei și excesul de greutate înainte de sarcină.

Alți factori de risc mai pot fi:

  • Aveți un IMC (indice de masă corporală) de peste 30
  • Ați avut un copil care a cântărit 4,5 kg sau mai mult la naștere
  • Ați dezvoltat diabet gestațional într-o sarcină anterioară
  • Ați suferit o intervenție chirurgicală pentru pierderea în greutate, cum ar fi o operație de bypass gastric

Femeilor cu risc de diabet gestațional li se va recomanda screening pentru această afecțiune în timpul sarcinii.

Diabetul în sarcină poate crește riscul de complicații pentru femeia gravidă. Acestea pot include tensiune arterială crescută (preeclampsie), infecții urinare, infecții ale tractului genital, naștere prin cezariană și dezvoltarea ulterioară a diabetului de tip 2.

Dacă bifezi unul din acești factori de risc, este important să te consulți cu medicul de specialitate înainte de a rămâne însărcinată.

Cum poate fi diagnosticat diabetul de sarcină?

Testul HBA1C este un test de sânge efectuat pentru a măsura nivelul de glucoză din sânge. În mod ideal, acesta ar trebui să fie mai mic de 48 (6,5%). Femeile cu un indice glicemic de peste 86 (10%) sunt sfătuite să încerce să aibă un copil atunci când diabetul lor este mai bine controlat. Mai presus de toate, femeile care au diabet trebuie să continue să folosească metode contraceptive până când nivelul glicemiei este sub control.

De asemenea, femeile cu diabet zaharat de tip 1 ar trebui să facă un examen oftalmologic înainte de sarcină, pe lângă testele de sânge și urină pentru funcția renală, în ideea de a detecta posibilele complicații ale diabetului. Acest lucru este important, deoarece orice complicații preexistente ale diabetului sunt susceptibile să se agraveze în timpul sarcinii.

Diabetul gestațional este diagnosticat prin teste de sânge care evaluează nivelul de glucoză din sânge. Femeile cu factori de risc ar trebui să fie supuse testului de toleranță la glucoză între săptămânile 24 și 28 de sarcină. În unele cazuri, se pot efectua teste suplimentare pentru a monitoriza nivelurile de zahăr din sânge și să se stabilească planul de tratament adecvat.

Cum afectează diabetul gestațional mama și copilul?

Diabetul - atât diabetul preexistent (de tip 1 sau de tip 2), cât și diabetul care se dezvoltă în timpul sarcinii (numit diabet gestațional) - pot afecta evoluția sarcinii și poate produce efecte atât asupra mamei, cât și asupra copilului. În același mod, sarcina poate, de asemenea, să agraveze diabetul preexistent.

Copiii mamelor cu diabet gestațional pot prezenta anumite complicații și riscuri. Acestea includ creșterea excesivă a fătului (macrosomie fetală), care poate duce la dificultăți la naștere și necesitatea unei nașteri prin cezariană. De asemenea, copiii pot prezenta niveluri scăzute de zahăr din sânge la naștere (hipoglicemie neonatală) și pot avea un risc mai mare de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2 în viitor.

Alte riscuri ale diabetului în sarcină mai pot fi:

  • Polihidramnios, sau prea mult lichid amniotic în uter. Polihidramniosul poate duce la travaliu prematur și la complicații în timpul nașterii.
  • Pre-eclampsia, sau tensiune arterială ridicată (hipertensiune) în timpul sarcinii. Dacă nu este tratată, preeclampsia poate provoca complicații grave ale sarcinii.
  • Nașterea prematură a copilului înainte de săptămâna 37 de sarcină.
  • Distocia de umăr, care este atunci când unul sau ambii umeri ai bebelușului rămân prinși deasupra osului pubian al mamei în timpul unei nașteri vaginale.
  • Malformații congenitale, în special anomalii ale inimii și ale sistemului nervos.
  • Probleme de sănătate după naștere, cum ar fi dificultăți cardiace și respiratorii și necesitatea de a primi îngrijiri medicale.
  • Obezitate care se dezvoltă mai târziu în viață.

Diabetul în timpul sarcinii necesită o monitorizare atentă și minuțioasă din partea unei echipe multidisciplinare de diabetologi și obstetricieni.

Care sunt simptomele diabetului gestațional?

În general, diabetul gestațional nu provoacă niciun semn sau simptom. Majoritatea femeilor care au diabet gestațional sunt diagnosticate doar atunci când le este testat nivelul de glucoză din sânge în timpul screening-ului.

Femeile al căror nivel de glucoză din sânge devine prea ridicat (numit hiperglicemie) pot dezvolta simptome, inclusiv:

  • Setea crescută
  • Urinare frecventă
  • Gură uscată
  • Oboseală
  • Vedere încețoșată
  • Mâncărimi genitale sau afte

Cu toate acestea, aceste simptome nu indică neapărat diabet gestațional, deoarece sunt, de asemenea, simptome comune ale sarcinii.

Cum poț reduce nivelul de zahăr din sânge în timpul sarcinii?

Controlul nivelului de zahăr din sânge în timpul sarcinii necesită un control minuțios:

1. Dieta

Este important să aveți o dietă sănătoasă și echilibrată în timpul sarcinii, care să răspundă nevoilor nutriționale ale dumneavoastră și ale copilului dumneavoastră. Aceasta ar trebui să includă o mare varietate de grupe de alimente, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și grăsimi sănătoase, care sunt consumate în cantitățile potrivite. Atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și a bebelușului dumneavoastră, nu ar trebui să eliminați niciun grup de alimente din dietă.

Alte lucruri pe care ar trebui să le faceți, de asemenea, includ:

  • Mâncarea unor gustări mai mici, frecvente, care conțin carbohidrați complecși, cum ar fi supa, biscuiții sau biscuiții simpli.
  • Consumul regulat a unor cantități mici de apă
  • Să nu beți alcool în timpul sarcinii. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate dăuna bebelușului dumneavoastră, crescând riscul de malformații congenitale, tulburări din spectrul alcoolic fetal și o naștere prematură. Dacă luați insulină pentru diabet, alcoolul vă poate crește, de asemenea, riscul de hipoglicemie.
  • Vărsăturile pot afecta nivelul glicemiei. Dacă vă simțiți rău în mod repetat, solicitați imediat ajutor medical.

2. Exerciții fizice

Activitatea fizică, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau chiar yoga în timpul sarcinii, poate ajuta la scăderea nivelului de glucoză din sânge

Dacă sunteți expusă riscului de hipoglicemie (ca urmare a administrării de insulină pentru diabet), monitorizați-vă regulat nivelul glicemiei atunci când faceți exerciții fizice.

3. Medicamente

Unele medicamente orale eliberate pe bază de prescripție medicală pot fi luate în siguranță în timpul sarcinii. Dacă nivelul glicemiei dumneavoastră nu este încă stabil după ce ați schimbat dieta, ați făcut exerciții fizice în mod regulat și ați luat medicamente orale, este posibil să vi se administreze injecții cu insulină.

Dacă ați avut un diabet preexistent (de tip 1 sau de tip 2), veți reveni la medicația și doza de dinainte de sarcină.

Dacă ați dezvoltat diabet gestațional în timpul sarcinii, toate medicamentele vor fi oprite după nașterea copilului dumneavoastră. Cu toate acestea, va trebui să fiți testată pentru diabet la șase săptămâni după naștere și în fiecare an după aceea.