Cinci simptome care ar trebui să te trimită la o consultație ginecologică!

Cinci simptome care ar trebui să te trimită la o consultație ginecologică!

O mare parte din afecțiunile ginecologice sunt asimptomatice în fazele inițiale, iar acest lucru poate face dificilă identificarea lor de către pacientă. Cu toate acestea, sunt câteva semnale care indică foarte clar faptul că există o problemă. Acestea sunt cele 5 simptome care ar trebui să te trimită la medicul ginecolog!

Simptomele care indică prezența unei afecțiuni ginecologice pot avea fie o intensitate redusă, fie pot fi subtile în perioada de început a afecțiunii. Cu toate acestea, există câteva semnale de alarmă, pe care ar trebui să le ia în considerare orice femeie atunci când le observă.

Cheagurile de sânge

În unele cazuri, cheagurile de sânge eliminate prin ciclu menstrual pot indica prezența unui fibrom sau a unei alte afecțiuni ce necesită consult medical de specialitate. Acest detaliu este important de menționat la orice vizită ginecologică, pentru că îl poate ajuta pe medicul de specialitate să recomande investigații și analize suplimentare, pentru un diagnostic exact.

Secreții vaginale urât mirositoare

Secrețiile vaginale sunt absolut normale, atâta vreme cât acestea sunt incolore sau albe, în perioada ovulației. Atunci când secrețiile vaginale sunt urât mirositoare, de cele mai multe ori indică prezența unei infecții cu transmitere sexuală. Dacă observi acest simptom, este cazul să te programezi pentru un consult de specialitate. Sunt anumite infecții care pot fi tratate foarte ușor, iar altele care îți pot pune în pericol fertilitatea, dacă sunt lăsate netratate.

Secreții vaginale galbene, verzi sau maronii

Modificarea culorii secrețiilor reprezintă un motiv pentru o vizită la medicul ginecolog, pentru că pot indica tot o infecție. Dacă observi schimbări în ceea ce privește culoarea secrețiilor vaginale, poți face o programare pentru un consult de specialitate.

Durerile abdominale

Durerile abdominale indică prezența unei inflamații la nivelul organelor genitale, de cele mai multe ori. Dacă aceste dureri abdominale apar în afara ciclului menstrual, pot indica afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice, fibroame sau chiar infecții ale tractului urinar. Chiar dacă intensitatea durerii este redusă, acest simptom este un motiv suficient de puternic pentru o vizită la medicul de specialitate. 

Balonările

Multe paciente cred că balonările frecvente sunt un simptom pentru diferite afecțiuni ale tractului gastrointestinal. Foarte adevărat, însă acestea pot fi și semnale de alarmă pentru diferite afecțiuni ginecologice, ce necesită investigații suplimentare imediate. De aceea, este recomandat să fii foarte atentă la frecvența balonărilor și intensitatea acestora. Dacă acest simptom te împiedică să îți desfășori activitățile zilnice și îți produce o mare stare de disconfort, un consult de specialitate va ajuta cu siguranță. În plus, evită să iei medicamente antiacide pentru ameliorarea simptomelor. Cauza balonărilor poate fi de altă natură decât cea digestivă.

În concluzie, consultul de rutină, efectuat la intervale regulate de timp, rămâne cea mai bună metodă prin care pot fi prevenite afecțiunile complicate sau evoluția acestora. De asemenea, un simplu consult de specialitate poate aduce nu numai ameliorarea simptomelor, cât și tratarea eficientă a afecțiunilor de care suferi.