Cinci fobii mai puțin cunoscute, care pot fi tratate prin psihoterapie!
Fobia reprezintă starea patologică de neliniște și de frică, ce nu are o cauză precisă. Foarte mulți adulți, cât și copii dezvoltă diferite tipuri de fobii, unele dintre acestea fiind cunoscute, altele destul de rare. Orice fel de fobie poate fi tratată cu ajutorul psihoterapiei. Acestea sunt cinci dintre fobiile mai puțin cunoscute, de existența cărora este posibil să nu fi aflat până acum!
Ai auzit probabil de persoane care au diferite tipuri de fobii. Poate chiar tu te numeri printre aceste persoane. Cauza exacta pentru apariția fobiilor este în marea majoritate a cazurilor o experiență neplăcută sau o traumă din copilărie, peste care pacientul trece mai greu sau nu trece deloc.
Sunt zeci, poate chiar sute de fobii identificate prin studii de specialitate, iar altele identificate prin experiență clinică. Unele dintre acestea sunt mai puțin cunoscute, fiind destul de rare. Cu toate acestea, manifestarea lor necesită psihoterapie, pentru identificarea cauzei declanșatoare și a tratamentului corespunzător. De multe ori, aceste fobii împiedică persoanele să ducă o viață normal și să se bucure de diferite activități.
Spectrofobia
În timp ce unele persoane adoră să se uite în oglindă, altele au o teamă morbidă de a-și vedea reflexia în aceasta. Spectrofobia este atribuită fricii de autocunoaștere, de cele mai multe ori sau refuzului de a accepta anumite ”imperfecțiuni” ale corpului, precum alunițe sau diferite semne ce provin din experiențe mai puțin plăcute. Spectrofobia poate fi tratată, ca orice altă fobie. Important este să fie diagnosticată clinic, iar pacientul să facă primul pas spre vindecare, programându-se pentru un consult psihologic.
Genofobia sau teama de relații intime
În timp ce unele persoane dezvoltă hipersexualitate, alte persoane dezvoltă teama de relații intime, ca urmare a unor experiențe neplăcute din istoria personală.
Aceste persoane nu pot întreține relații sexuale, chiar și simplul gând putând să îi afecteze atât fizic, cât și psihologic. O parte din cauzele declanșatoare pentru acest tip de fobie pot fi episoade de abuz sexual sau diferite tipuri de traume din cadrul actului sexual.
Dacă această fobie este lăsată netratată, persoanele pot ajunge să simtă rușine, jenă și sentimente intense de singurătate.
Atazagorafobia sau teama de a fi uitat
Această fobie este cunoscută de foarte mult timp de specialiști, chiar dacă este destul de rar întânită. Atazagorafobia este teama de a fi uitat și pornește, de cele mai multe ori, dintr-o rană de abandon. Persoanele care suferă de această fobie pot dezvolta stări de anxietate ridicată, inclusiv dificultăți de respirație, greață și imposibilitatea de a vorbi sau de a articula anumite cuvinte.
Ablutofobia sau teama de baie
Ablutofobia sau teama de baie este diferită de teama de apă, ca și fobie. Ablutofobia este teama de orice proces de curățare a corpului, nu de apa propriu-zisă. Această fobie apare mai mult în rândul copiilor și poate avea drept cauză o experiență reală sau o experiență virtuală, văzută la televizor sau în mediul online. Printre simptomele acestei fobii se numără senzația de gură uscată, transpirația în exces, stări de rău și tremurături. Deseori, manifestările clinice sunt extreme, persoana ajungând implicit să își piardă controlul.
Nomofobia sau teama de a rămâne fără telefon
Nomofobia este o fobie recent descoperită, în urma unui studiu de specialitate, în urma căruia a reieșit faptul că peste 50% dintre utilizatorii de telefoane mobile au o teamă nejustificată de a pierde telefonul, de a rămâne fără semnal sau de a rămâne fără baterie.
La nivel de simptome, acestea pot fi diferite de la o persoană la alta. Unele persoane experimentează stări de anxietate și panică, altele pot experimente inclusiv dificultăți de respirație