Chirurgie pediatrică: Trei afecțiuni comune ale copiilor care necesită intervenție chirurgicală

Chirurgie pediatrică: Trei afecțiuni comune ale copiilor care necesită intervenție chirurgicală

Sunt unele afecțiuni ale copiilor care pot fi tratate prin administrarea de medicamente, iar altele prin intervenție chirurgicală. Unele din cele mai frecvente afecțiuni ale copiilor ce pot fi tratate prin intervenție chirurgicală pot fi regăsite mai jos.

Chirurgia pediatrică este o sub-ramură a chirurgiei, axată pe tratarea afecțiunilor copiilor până la 18 ani, prin intervenție chirurgicală. Sunt multiple afecțiuni ale copiilor care pot fi tratate prin chirurgie pediatrică, iar unele din cele mai frecvente pot fi regăsite în acest material.

Chirurgie pediatrică: Tratament pentru furuncul

Furunculul este o afecțiune dureroasă, ce apare la nivelul pielii, în urma unei infecții bacteriene. Această afecțiune apare atât la adulți, cât și la copii, facilitată fiind de un sistem imunitar scăzut și de o igienă defectuoasă.

Cel mai mic furuncul poate avea dimensiunea unui bob de mazăre, iar cel mai mare poate ajunge la dimensiunea unei mingii de golf. În primele stadii de dezvoltare, furunculul la copii arată ca un coș. Ulterior, crește în dimensiuni și pot apărea durerea, precum și senzația de arsură la nivelul zonei afectate. Durerea devine foarte puternică înainte de spargerea furunculului, ca urmare a acumulării constante de puroi în interiorul acestuia. 

În majoritatea cazurilor, furunculul la copii trece de la sine, însă dacă acesta devine extrem de dureros și crește în dimensiuni, este nevoie de o drenare a infecției, o procedură standard, realizată cu ajutorul unui ac sau bisturiu steril.

Dacă cel mic are furuncul, primul pas în tratarea acestei afecțiuni este un consult de specialitate. Medicul este cel care alege soluția de tratament potrivită pentru furuncul, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Dacă apar simptome precum febra, durerea sau disconfortul sporit, atunci este cazul să vă programați imediat pentru un consult de specialitate.

La Centrul Medical Phoenix, beneficiezi de soluții de tratament pentru furuncul la copii, cu ajutorul specialiștilor noștri dedicați.

Chirurgie pediatrică: tratament pentru abcese profunde la copii

Abcesele pot fi superficiale sau profunde. Atunci când sunt superficiale, acestea pot fi tratate prin administrarea de antibiotice sau prin utilizarea diferitelor creme/loțiuni. Atunci când abcesul este profund, cresc și riscurile privind complicațiile, iar soluția de tratament cea mai eficientă este intervenția chirurgicală.

Abcesul la copii poate fi recunoscut foarte ușor. Acesta este de fapt o pungă de puroi care se formează dub piele și poate avea un punct alb în vârf. Creșterea temperaturii locale, tumefacția, roșeața și durerea sunt câteva simptome care vin odată cu apariția abcesului. Uneori, apare și febra, precum și iritabilitatea sau starea generală de rău, ceea ce ar trebui să direcționeze părinții de urgență către un consult de specialitate sau ajutor medical de urgență.

Abcesele profunde pot duce la complicații grave, dacă nu sunt tratate. Cea mai eficientă soluție de a trata un abces profund este intervenția chirurgicală. Pentru a alege cea mai bună soluție, este nevoie ca medicul să identifice cauza care a dus la apariția abcesului. În funcție de acest lucru, poate fi ales și tratamentul: drenaj, lavaj sau evacuarea puroiului.

Marele risc al abcesului netratat este că poate duce la răspândirea infecției în organism.

Abcesul la copii poate fi tratat în cadrul Centrului Medical Phoenix Medicover, prin serviciile de chirurgie pediatrică. Programează-te acum pentru un consult de specialitate.

Chirurgie pediatrică: Tratament pentru granulom ombilical

Granuloamele ombilicale afectează în principal nou-născuții. Acestea pot să apară în urma tăierii cordonului ombilical și arată ca un nod roșu, acoperit de un lichid galben sau limpede. Granulomul ombilical are nevoie de tratament, pentru că altfel poate duce la infectarea zonei. Soluțiile de tratament pentru granulom ombilical diferă. De cele mai multe ori, granulomul ombilical poate fi tratat cu ajutorul azotatului de argint, la recomandarea medicului de specialitate. Sunt și cazuri însă în care granulomul ombilical se poate afla în stadiu evolutiv avansat și este nevoie de intervenție chirurgicală.

Alte servicii de chirurgie pediatrică disponibile în cadrul Centrului Medical Phoenix Medicover sunt: decalotare și debridare, precum și sutură de plăgi sau închidere de plăgi cu benzi adezive.