Ce trebuie să știi despre tiroidita cronică autoimună Hashimoto?
Glanda tiroidă face parte din sistemul endocrin și secretă hormoni care coordonează multe dintre funcțiile organismului uman. Ca oricare altă parte a organismului, atunci când nu mai funcționează corespunzător, poate declanșa afecțiuni multiple, cum ar fi tiroiditel. Dintre acestea, cea mai frecvent întâlnită este tiroidita cronică autoimună Hashimoto, o afecțiune în care sistemul imunitar atacă tiroida. Care sunt simptomele și cum poate fi tratată această afecțiune? La aceste întrebări răspund specialiștii Centrului Medical Phoenix Medicover.
Din punct de vedere clinic,cel mai frecvent tiroidita cronică Hashimoto se manifestă cu hipotiroidism și reprezintă una dintre cele mai întâlnite afecțiuni din patologia tiroidiană. Afectează în primul rând femeile de vârstă mijlocie, dar poate apărea și la bărbați și la femeile de orice vârstă, precum și la copii.
Predispoziția pentru această boală se transmite pe linie genetică, iar factorii declanșatori pot fi stresul, sarcina, nașterea și aportul în exces de iod alimentar.
Care sunt simptomele tiroidei cronice autoimune Hashimoto?
Debutul acestei afecțiuni este de cele mai multe ori asimptomatic. Ea progresează încet de-a lungul anilor și determină leziuni cronice ale tiroidei, care duc la o scădere a nivelurilor hormonilor tiroidieni în sânge. Semnele și simptomele sunt în principal cele specifice hipotiroidismului:
- Astenie
- Creșterea sensibilității la frig
- Constipație
- Piele uscată
- Unghii fragile
- Căderea părului
- Creșterea în greutate inexplicabilă
- Hipotonie musculară
- Dureri articulare
- Sângerări menstruale prelungite (menoragie)
- Tulburări de memorie.
Pacientul trebuie să consulte un medic endocrinolog dacă prezintă aceste simptome sau dacă a suferit o tiroidectomie parțială sau totală,dacă a primit tratament cu iod radioactiv sau cu medicamente antitiroidiene sau dacă a făcut radioterapie la nivelul capului, gâtului sau pieptului superior.
Care sunt cauzele declanșării?
Cauzele exacte încă sunt necunoscute, unii oameni de stiință fiind de părere că un virus sau o bacterie ar putea declanșa răspunsul, în timp ce alții cred că un defect genetic ar putea fi implicat. O combinație de factori - inclusiv ereditatea, sexul și vârsta - pot determina probabilitatea de a dezvolta această afecțiune.
Care sunt factorii de risc?
Există o serie de factori care pot contribui la riscul de a dezvolta tiroidită cronică Hashimoto:
- Sexul. Femeile sunt mult mai susceptibile decât bărbații.
- Vârsta. Boala poate apărea la orice vârstă, dar mai frecvent la vârstele medii.
- Ereditatea. Un pacient are un risc mai mare pentru tiroidita Hashimoto dacă alții din familia lui au boli tiroidiene sau alte boli autoimune.
- Alte afecțiuni autoimune. Având o altă boală autoimună - cum ar fi artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 sau lupus - crește riscul de a dezvolta tiroidită Hashimoto.
- Expunerea la radiații. Persoanele expuse la niveluri excesive de radiații de mediu sunt mai predispuse la tiroidită Hashimoto.
Lăsat netratat, hipotiroidismul cauzat de tiroidita Hashimoto poate duce la o serie de probleme grave de sănătate:
- Guşă. Stimularea constantă a tiroidei pentru a secreta mai mulți hormoni tiroidieni poate determina mărirea de volum a glandei.
- Afecțiuni cardiace. Dacă este lăsat netratat, hipotiroidismul poate duce la cardiomegalie și, posibil, la insuficiență cardiacă.
- Afecțiuni psihice. Depresia poate apărea devreme în tiroidita Hashimoto și poate deveni mai severă în timp. Tiroidita Hashimoto poate provoca, de asemenea, scăderea libidoului atât la bărbați, cât și la femei și poate duce la încetinirea funcțiilor cognitive.
- Mixedem-Acesta se poate dezvolta în timp datorită hipotiroidismului , ca urmare a tiroiditei Hashimoto netratate. Semnele și simptomele sale includ somnolență urmată de letargie profundă și inconștiență. O comă mixedematoasă poate fi declanșată de expunerea la frig, sedative, infecții sau alte stresuri asupra corpului. Mixedemul necesită un tratament medical de urgență imediat.
- Anomalii congenitale. Bebelușii femeilor care suferă de hipotiroidism netratat cauzat de tiroidita Hashimoto pot avea un risc mai mare de defecte congenitale decât copiii născuți din mame sănătoase,acești copii fiind mai predispuși la deficite intelectuale și de dezvoltare. Există, de asemenea, o legătură între sarcinile la femei hipotiroidiene și patologia cardiacă, neurologică și renală la sugari. Dacă intenționați să rămâneți gravidă sau dacă sunteți la începutul sarcinii, asigurați-vă că ați verificat funcția tiroidiană.
Tratamentul depinde de obicei de cât de afectată este funcția tiroidiană. Dacă nu este prezent hipotiroidismul, medicul poate alege să monitorizeze pur și simplu pacientul pentru a vedea dacă boala se agravează. Hipotiroidismul este tratat prin substituție hormonală. Se administrează levothyroxina, un medicament hormonal tiroidian, care este identic cu un hormon pe care tiroida îl secretă în mod normal. Se administrează dimineața pe nemâncate, cu 30 minute înainte de masă. Acest tratament se monitorizează periodic prin dozarea TSH, un hormon hipofizar care controlează funcția tiroidiană.
Material realizat cu ajutorul doamnei Dr. Pavel Oana- Medic Primar Endocrinologie din cadrul Centrului Medical Phoenix