Ce sunt trigliceridele și de ce sunt atât de importante?

Ce sunt trigliceridele și de ce sunt atât de importante?

Trigliceridele, alături de colesterolul total alcătuiesc profilul lipidic. Valoarea trigliceridelor reprezintă un punct important de reper în depistarea riscului de boli cardiovasculare atât la pacienții bărbați, cât și la pacienții femei. Ce sunt trigliceridele și ce poți face pentru a menține o valoare normală a acestora? Afli din acest material.

Trigliceridele sunt un tip special de grăsimi, care sunt stocate în țesuturile din organism. Acestea reprezintă rezerva de energie a corpului, iar a le menține valoarea normală este un pas important în menținerea sănătății întregului organism.

Trigliceridele sunt cele care transportă colesterolul în sânge, iar în momentul în care consumi mult mai multe calorii decât ai nevoie, corpul le va stoca în celulele grase. Acestea vor fi eliberate între mese, pentru a menține nivelul optim de energie și pentru a ajuta mușchii să se miște.O parte din trigliceride sunt sintetizate la nivelul ficatului.

De ce sunt importante trigliceridele?

Măsurarea nivelului trigliceridelor este foarte importantă, fiind parte a investigațiilor care au ca scop identificarea nivelului de concentrație a colesterolului din sânge și implicit a riscului de a dezvolta diferite afecțiuni cardiovasculare. De exemplu, o valoare a trigliceridelor mai mare de 150 mg/ dl crește riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral. Atunci când valoarea trigliceridelor depășește 500 mg/dl, riscul de pancreatită este foarte mare.

Care sunt factorii care duc la creșterea trigliceridelor?

O mare parte din factorii care duc la creșterea triglicerilor sunt reprezentați de alimentația nesănătoasă și de obiceiuri precum consumul de alcool sau fumatul.

Alimentele foarte grase, prăjelile, carbohidrații în exces sunt factori care duc la creșterea accelerată a valorii trigliceridelor și favorizează instalarea unor afecțiuni cardiace, în timp.

Stresul și sedentarismul sunt alți doi factori care duc la creșterea valorii trigliceridelor, pe fondul unor obiceiuri alimentare nesănătoase, așa că mare atenție la acest aspect!

Ce boli pot indica valorile ridicate ale trigliceridelor?

Valorile constant ridicate ale trigliceridelor pot duce în timp la boli cardiovasculare. Excesul de trigliceride plasmatice (hipertrigliceridemie), alaturi de colesterolul „rău”, facilitează formarea de plăci de aterom, ce se depun pe interiorul vaselor de sânge, obstrucționând circulația sângelui. În timp, pacientul poate dezvolta ateroscleroză, care crește considerabil și riscul de boală coronariană ischemică și boală arterială periferică.

O altă boală ce poate fi indicată de trigliceridele mărite este pancreatita, alături de diabet, ciroză, diferite probleme ale glandei tiroide și implicit boli renale. Trigliceridele mărite pot ascunde o hiptertensiune arterială sau pot fi o consecință a medicamentelor beta-blocante și a celor pe bază de estrogen, cum sunt anticoncepționalele.

De asemenea, demența poate fi cauzată parțial de trigliceridele mărite.

Care sunt valorile normale ale trigliceridelor?

Valorile normale ale trigliceridelor se situează sub 150 mg/dl. Atunci când această valoare este depășită, apare hipertrigliceridemia, clasificată în 3 tipuri:

  • hipertrigliceridemie de graniță, cu valori cuprinse între 150 mg/dL și 199mg/dL;
  • hipertrigliceridemie moderată, cu valori între 200 mg/dL și 499 mg/dL;
  • hipertrigliceridemia severă, atunci când valorile acesteia depășesc 500 mg/dL.

Valoarea trigliceridelor este obținută în urma efectuării profilului lipidic.

Ce poți face pentru a scădea valoarea trigliceridelor?

Trigliceridele mărite impun schimbarea stilului de viață și a celui alimentar, în primul rând, pentru că provin în mare parte din alimentație.

  • Păstrează consumul de carbohidrați în limite, preferabil sub 60%.
  • Evită băuturile pe bază de zahăr, inclusiv pe cele acidulate și înlocuiește-le cu sucuri naturale
  • Redu zahărul din alimentație
  • Consumă grăsimi nesaturate, ce se regăsesc în avocado și în uleiul de măsline, precum și grăsimi de tipul Omega 3.
  • Grăsimile saturate și de tip trans, prezente în carne, produse lactate și ulei de palmier trebuie evitate pe cât de mult posibil.

La fel de importante sunt și controalele medicale regulate, pentru a preveni instalarea unor afecțiuni sau pentru a le trata din timp.