Ce să nu faci dacă ai răceală sau gripă?

Ce să nu faci dacă ai răceală sau gripă?

Este sezonul virozelor respiratorii, așa că este important pentru orice pacient să știe că sunt anumite lucruri recomandate în cazul gripei și a răcelii, iar altele sunt total de evitat. Acestea sunt cele mai mari greșeli pe care le poți face dacă ai răceală sau gripă!

Febră, tuse, nas înfundat și durere în gât. Cu siguranță ai experimentat aceste simptome și la fel de posibil este să fi făcut câteva greșeli, care să accentueze simptomele de răceală și gripă.

Ce trebuie să știi despre răceală și gripă?

Gripa și răceala sunt două afecțiuni diferite. Din cauza simptomelor relativ asemănătoare sunt confundate de mulți dintre pacienți. Cu toate acestea, tratamentul este diferit, iar acest aspect este foarte important de reținut.

La fel de important de menționat este și faptul că expunerea la frig poate duce la scăderea rezistenței sistemului imunitar, însă nu este o cauză pentru declanșarea unei răceli sau a unei gripe. Așadar, cauze de tipul ”am fost îmbrăcat/ă subțire” și ”am stat în curent”, nu au niciun fundament medical. Este adevărat, vântul sau curentul pot facilita răspândirea în aer a virusurilor și bacteriilor.

Când oamenii spun că "au răcit", se referă, de obicei, la o infecție cu unul dintre numeroasele virusuri. Cel mai frecvent dintre acestea este rinovirusul, dar există multe alte virusuri care pot cauza simptome similare, inclusiv coronavirusuri (diferite de SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19), adenovirusuri, enterovirusuri și altele.

Gripa este o afecțiune virală, sezonieră, care are o incidență foarte ridicată în perioada sezonului rece. Aceasta este extrem de contagioasă și se transmite pe cale aeriană sau prin contact cu suprafețele contaminate

Mare atenție însă! Gripa poate duce la complicații grave dacă nu este tratată sau e tratată necorespunzător. Printre aceste complicații se numără pneumonia, care poate fi fatală, mai ales la persoanele cu vârsta înaintată sau cu probleme de sănătate preexistente. În schimb, răceala este adesea mai ușoară și se vindecă în câteva zile. Citește acest material pentru a afla detalii despre gripă și răceală.

Răceală și gripă: la ce simptome să ai mare atenție?

Simptomele unei răceli comune pot include:

  • Strănut
  • Nas înfundat sau curgător
  • Durere în gât
  • Tuse
  • Febră ușoară (mai frecventă la copii)
  • Oboseală
  • Durere de cap
  • Dureri musculare

Spre deosebire de gripă, răceala de obicei debutează treptat și este, în general, mai puțin severă decât gripa. De asemenea, simptomele gripei tind să fie mai sistematice (adesea includ febră mai înaltă, dureri musculare mai severe și oboseală profundă). Simptomele gripei sunt adesea mai intense și debutează brusc.

De asemenea, gripa are un risc mai mare de complicații, cum ar fi pneumonia, bronșita, sinuzita și infecții ale urechii. În anumite grupuri de risc (cum ar fi vârstnicii, copiii mici și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente), gripa poate fi extrem de gravă sau chiar mortală.

Dacă suspectați că aveți gripa și simptomele sunt severe sau apar complicații, este important să vă adresați unui medic.

Ce să nu faci dacă ai răceală sau gripă?

Sunt câteva lucruri pe care este recomandat să nu le faci atunci când ai răceală sau gripă, pentru că există un risc de a accentua simptomele sau de a întârzia vindecarea. Iată ce greșeli trebuie să eviți dacă ai răceală sau gripă!

Evită automedicația

Adresează-te unui medic pentru a trata simptomele și cauza care a declanșat răceala sau gripa. Automedicația poate să facă mai mult rău decât bine, cu atât mai mult dacă aceasta include administrarea de antibiotice. În spatele simptomelor se pot ascunde alte cauze, tocmai de aceea este esențial un consult de specialitate.

De exemplu, antibioticele sunt recomandate DOAR în cazul infecțiilor bacteriene, când oricum poate să apară și o rezistență la acestea. Dacă iei antibiotice fără recomandare, iar cauza este o infecție cu un virus, atunci sistemul tău imunitar poate să aibă de suferit.

Întrerupi tratamentul înainte de timpul stabilit de medic

Există un motiv foarte important pentru care medicul recomandă un plan de tratament pentru o anumită perioadă de zile. De cele mai multe ori, simptomele par a se remite după câteva zile, însă infecția este încă prezentă în corp. De aceea, este și necesar să urmezi tratamentul pentru întreg intervalul recomandat de medic.

Bei puțină apă

Hidratarea este foarte importantă în procesul de vindecare și nu numai. În perioada de refacere, organismul se luptă să elimine virusul, iar acest lucru se întâmplă atât prin urină, cât și prin transpirație. Constant, corpul are nevoie de hidratare pentru a duce acest proces la bun sfârșit, iar cantitatea de apă, să fie înlocuită. Tocmai de aceea, este și recomandat să te hidratezi suficient, chiar mai mult de 2 litri de lichide pe zi.

Mănânci foarte puțin

Chiar dacă lipsa poftei de mâncare este un simptom ce apare la răceală și gripă, este important să mănânci, chiar dacă mănânci mai puțin. Poți împărți mesele principale în mai multe mese, de exemplu 4 sau 5. De asemenea, la fel de important este să și mănânci sănătos. De evitat sunt alimentele procesate, dulciurile, prăjelile și orice alt fel de alimente care întrețin inflamația existentă în corp.

Nu dormi suficient

În timpul unui episod de gripă sau răceală, este important să dormi mai mult decât în mod normal, pentru a permite organismului să se refacă. Atât somnul, cât și repausul la pat, permit corpului să se concentreze pe a lupta cu infecția și eliminarea virusurilor sau bacteriilor.

Faci exerciții fizice și mișcare

Cu toate că atât exercițiile fizice, cât și mișcarea sunt recomandate în general, în timpul unui episod de răceală sau gripă acestea sunt chiar contraindicate, pentru că nu fac nimic altceva decât să consume resursele pe care corpul le folosește pentru a lupta cu boala. Stai întins/ă cât mai mult timp și evită efortul fizic, astfel încât să accelerezi procesul de vindecare.

Dacă ai simptome de gripă, poți efectua ACUM un test rapid la Centrul Medical Phoenix, care să confirme sau să infirme prezența acestei afecțiuni. Același test poate să confirme sau să infirme o posibilă infecție cu SARS CoV 2. Testul costă 69 de lei.