Ce să faci și ce să nu faci înainte de un consult ginecologic?
Consultul ginecologic este absolut necesar în viața unei femei și este recomandat ca acesta să fie efecuat la intervale regulate de timp, înainte să apară simptome precum durerea sau sângerarea între menstruații. Ce să faci și ce să nu faci înainte de consultul ginecologic? Afli din acest material care sunt cele mai bune recomandări, de la specialiștii Centrului Medical Phoenix Medicover.
Consultul ginecologic de rutină este recomandat a fi efectuat cel puțin o dată pe an în lipsa simptomelor și la recomandarea medicului de specialitate, atunci când apar simptomele.
Sunt multe paciente care încă au o stare de jenă în momentul în care merg la consultul ginecologic și tot rușinea este cea care împiedică o altă parte dintre paciente să se programeze pentru un consult, atunci când au diferite simptome.
Cum elimini rușinea de a merge la un consult ginecologic?
Primul lucru pe care este nevoie să îl faci este acela de a schimba modul în care percepi consultul ginecologic. Ginecologul este un specialist, ca oricare altul. Rolul acestuia este să te ajute să îți recapeți starea de sănătate și să diagnosticheze o posibilă afecțiune ginecologică. Odată schimbată această percepție, rușinea va dispărea treptat.
Cât de des trebuie să mergi la un consult ginecologic?
Consultul ginecologic de rutină este recomandat a fi efectuat o dată pe an, în lipsa simptomelor sau a unor afecțiuni ginecologice. Dacă există simptome sau o afecțiune care necesită monitorizare, atunci este foarte posibil ca medicul de specialitate să recomande un interval mai scurt pentru aceste consultații.
Ce se întâmplă la un consult ginecologic?
Consultul ginecologic standard constă într-o anamneză și o examinare clinică. Cu ajutorul anamnezei, medicul de specialitate, poate să identifice o posibilă afecțiune și poate construi un istoric medical al pacientei.
Examinarea clinică constă în palpare, în majoritatea cazurilor. Anumite afecțiuni pot duce la inflamații, care pot fi descoperite printr-o simplă palpare la nivelul abdomenului inferior, de exemplu.
Cu siguranță, colul uterin va fi și el analizat, implicit pentru preluarea unei probe pentru testul Babeș Papanicolau.
Doare consultul ginecologic?
Consultul ginecologic nu doare și este cât se poate de rapid, durează maxim 30 de minute. Este posibil ca în urma consultului, medicul de specialitate să mai recomande și investigații suplimentare, cum ar fi ecografia transvaginală (dacă această nu intră ca investigație în consultul propriu-zis) sau colposcopia. Ambele investigații sunt nedureroase și nu produc disconfort pacientei.
Ce te întreabă medicul ginecolog?
În cadrul consultului, pentru a stabili starea ta de sănătate a pacientei, medicul îți va adresa câteva întrebări ”clasice”. Este recomandat să ai răspunsurile pregătite deja, pentru a putea optimiza acest proces.
- Data ultimei menstruații?
- Câte zile sunt între menstruații?
- Ce simptome există, dacă există?
- Cât durează menstruația?
- Cum sunt sângerările, abundente sau mai puțin abundente?
- Care este data ultimului contact sexual?
- Câți parteneri sexuali au fost de la ultimul consult ginecologic până acum
Scopul acestor întrebări nu este acela de a te face să te simți inconfortabil, ci de a ajuta medicul să diagnosticheze o posibilă afecțiune ginecologică sau un posibil risc. Tocmai de aceea, este recomandat să oferi informații cât mai sincere.
Ce este recomandat să faci înainte de consultul ginecologic?
Înainte de consultul ginecologic, este bine să îți golești vezica urinară. O vezică plină îți poate creea o stare de disconfort major. De asemenea, pentru efectuarea unei ecografii transvaginale, este bine ca vezica să fie goală pentru a putea vizualiza mai ușor organele genitale interne. De asemenea, este recomandat ca pacientele să facă un duș înainte de efectuarea consultului.
Ce este recomandat să nu faci înainte de un consult ginecologic?
În primul rând, este nevoie să nu ai raporturi sexuale neprotejate, mai ales dacă scopul consultației este acela de a preleva probe vaginale. De asemenea, spălăturile vaginale nu sunt recomandate, nici administrarea de ovule.
Chiar dacă majoritatea femeilor o consider necesară, epilarea înainte de consultul ginecologic nu este un aspect important pentru un medic ginecolog, este doar o procedură estetică, ce poate ajuta pacienta să se simtă mai confortabil. Medicul de specialitate nu este interesat de acest aspect, iar actul medicul nu este îngreunat de faptul că pacienta este neepilată.
Dacă sunt la menstruație, pot merge la consult ginecologic?
Scopul vizitei la ginecolog este esențial. Dacă scopul consultului este doar o discuție, fără examinare clinică, atunci poți merge. Dacă scopul vizitei este acela de examinare sau prelevare de probe, atunci reprogramează consultul.
Când este recomandat să mă programez pentru un consult ginecologic?
Ideal este ca programarea la ginecolog să fie efectuată la 10-14 zile de la încheierea sângerării, adică a ciclului menstrual, în absența simptomelor. Dacă apar simptome, atunci consultul ginecologic este recomandat a fi efectuat cât mai repede posibil.
Prelebarea probelor poate fi efectuată cu minim două zile după finalizarea menstruației.
Important este să nu aștepți să ai o problemă pentru a face o programare la un consult ginecologic, ci să respecți intervalele recomandate pentru consultul de rutină.