Ce este sindromul privitului la calculator și cum îți poate afecta sănătatea?
Dacă stai foarte mult în fața computerului sau televizorului, este foarte posibil să dezvolți această boală, care îți afectează ochii. Vederea încețoșată este unul din primele simptome care pot apărea și sunt semn clar al suprasolicitării vizuale. Care sunt celelalte simptome și cum ne putem proteja ochii de efectele luminii albastre, aflați din acest material.
Sindromul privitului la calculator afectează majoritatea utilizatorilor de…ecrane, fie că vorbim de computer, televizoare, tablete sau telefoane. Acest sindrom, denumit Computer Vision Sindrom reprezintă un grup de afecțiuni oftalmologice, ce apar ca urmare a suprasolicitării vizuale. Statistic vorbind, aproape 90% dintre utilizatorii de computere/ecrane sunt afectați de o formă sau alta a acestei afecțiuni.
Care sunt simptomele sindromului privitului la calculator?
Deoarece vederea este suprasolicitată prin utilizarea excesivă a monitoarelor, primele simptome care anunță apariția unei probleme din acest punct de vedere sunt:
- oboseala ochilor
- vedere încețoșată
- uscăciunea ochilor
- ochi roșii
- dureri de cap
- dureri de gât și de umăr
Durerile de gât și de umăr apar din cauza poziției vicioase a corpului atunci când urmărim ecranele.
Care sunt categoriile de pacienți afectați?
În cazul acestei afecțiuni, vârsta nu este relevantă. Sindromul privitului la calculator poate să apară atât la 10 ani, cât și la 60 de ani. Un pacient de 60 de ani poate să resimtă însă mult mai acut simptomele acestui sindrom. Factorul cel mai important în această ecuație este cantitatea de timp pe care pacientul o petrece în fața ecranului. Dacă perioada este mai mare de 4 ore, atunci șansele ca această afecțiune să apară sunt foarte mari.
Cei mai afectați de această boală sunt angajații din domenii precum IT Software, Financiar / Contabilitate, Telecomunicații, Consultanță, Marketing / Grafică / E-commerce.
Care sunt cauzele de apariție a sindromului privitului la calculator?
Dincolo de perioada de timp petrecută în fața ecranelor, cele mai multe cauze sunt legate de reflexiile și strălucirea pe ecranul computerului, umiditatea scăzută (<40%) și ergonomia slabă în cazul utilizării computerului.
De asemenea, simptomele oculare la utilizatorii de calculatoare pot fi asociate cu o frecvență redusă a clipitului, cu o eroare de refracție necorectată și/sau cu anomalii de acomodare.
Mai mult decât atât, lumina albastră emisă de aceste ecrane este și ea o problemă în sine, deoarece duce la oboseală oculară.
Cum poate fi diagnosticat acest sindrom?
Pentru diagnosticare exactă, este nevoie de o vizită la medicul de specialitate, adică oftalmolog. Acesta va efectua anamneza pacientului, precum și o examinare clinică. În același timp, medicul poate recomanda:
- Testarea acuității vizuale
- Teste de refracție
- Testarea motilității oculare.
Cel mai probabil, în funcție de nivelul de afectare al ochilor, medicul va recomanda purtarea unei perechi de ochelari cu protecție pentru calculator.
Cum poate fi prevenită apariția sindromului privitului la calculator?
Există câteva sfaturi pe care pacienții de orice vârstă le pot aplica ori de câte ori pot, iar contextul le permite acest lucru.
- Regula de 20-20-20. Aceasta presupune vizualizarea unui obiect aflat la o distanță de 20 de metri pentru un total de 20 de secunde, la fiecare 20 de minute.
- Renunță la utilizarea telefoanelor mobile sau a ecranelor TV atunci când ajungi acasă sau ești în oraș. Dacă nu poți face acest lucru, limitează perioada de timp pe care o petreci uitându-te la ecrane, în afara job-ului.
- Poziționează ecranele astfel încât ecranul calculatorului să se afle la 15-20 de grade sub nivelul ochilor,
- Mare atenție la modul în care poziționezi ecranul, astfel încât lumina de afară să nu se reflecte direct în el. Același lucru este valabil și pentru lumina de interior.
- Clipește cât mai des, pentru a ajuta la umezirea ochilor.