Ce este morfologia fetală și de ce este atât de importantă?

Ce este morfologia fetală și de ce este atât de importantă?

Dacă ești viitoare mămică și ești la primul copil, ar trebui să știi că morfologia fetală este deosebit de importantă pentru a afla informații despre modul în care evoluează sarcina. Tocmai de aceea este de asemenea recomandat să iei în considerare recomandările făcute de medicul de specialitate. În ce constă, de fapt, morfologia fetală și care sunt avantajele ei, afli din acest material, de la specialiștii Centrului Medical Phoenix Medicover.

Ecografia de morfologie fetală este o investigație imagistică nedureroasă, al cărei scop este acela de a verifica dezvoltarea fătului, a placentei și a lichidului amniotic. Mai mult decât atât, ecografia de morfologie fetală poate să detecteze inclusiv anumite anomalii și să detecteze sexul copilului.

Acest tip de ecografie trebuie realizat atât în primul trimestru de sarcină, cât și în al doilea trimestru, inclusiv în al treilea trimestru de sarcină.

Cum se realizează ecografia de morfologie fetală?

Acest tip de ecografie se realizează atât abdominal, cât și transvaginal. Sunt cazuri în care acuratețea investigației este destul de scăzută, atunci când este efectuată abdominal, tocmai de aceea se recomandă efectuarea ei transvaginal sau chiar combinat, în anumite situații.

Ce informații poate oferi ecografia de morfologie fetală?

Acest tip de investigație permite medicului de specialitate să afle informații esențiale legate de structurile anatomice ale fătului și modul în care se dezvoltă acestea: craniu, inimă, rinichi, vezică urinară, putând să măsoare inclusiv frecvența bătăilor inimii fătului, precum și starea cordonului ombilical.  

De asemenea, poate să identifice anumite anomalii în dezvoltarea fătului. Informațiile obținute însă nu echivalează cu o testare genetică sau cu rezultatele obținute în urma efectuării unui dublu test sau triplu test de sarcină. Mai mult decât atât, aceste informații nu au rol de diagnostic.

Morfologia fetală în trimestrul 1 de sarcină

Aceasta se recomandă, de regulă, în săptămânile 12-13 de sarcină și scopul de a estima exact vârsta gestațională, precum și lungimea craniocaudală a fătului. Tot această ecografie de trimestrul I poate să ajute la confirmarea unei sarcini multiple, precum și a prezenței unor anomalii structurale localizate la nivelul craniului, membrelor sau la nivelul inimii.

În majoritatea cazurilor, morfologia fetală de trimestrul I este realizată odată cu o analiză de sânge, în cadrul unei proceduri care se numește dublu test.

Dublu test este recomandat să fie efectuat odată cu săptămâna a 9-a de sarcină și analizează ADN-ul liber circulant al fătului, pentru a confirma prezența sau absența unui risc privind dezvoltarea trisomiei 13, 18 sau 21(sindromul Down).

Morfologia fetală în trimestrul II de sarcină

Această ecografie detaliată este programată, de obicei, între săptămânile 20 și 24 de sarcină, cu precădere în jurul săptămânii 22. Medicul care supraveghează evoluția sarcinii este cel mai în măsură să determine perioada cea mai potrivită pentru fiecare femeie însărcinată.  

Morfologia fetală din trimestrul al doilea oferă o analiză amplă a structurii fetale, permițând vizualizarea în detaliu a feței, toracelui, diafragmului, abdomenului, membrelor, coloanei vertebrale și chiar a articulațiilor. Astfel, se pot confirma sau infirma eventuale anomalii sugerate de examinările anterioare.

Prin ecografia morfologică efectuată în trimestrul al doilea, este posibilă observarea dinamicii mișcărilor fetale și realizarea de imagini 3D și 4D ale fătului.

Această evaluare include și examinarea cordonului ombilical și a placentei, aspecte esențiale pentru identificarea precoce a potențialelor complicații. În combinație cu testele serologice, această investigație poartă denumirea de „triplu test” sau „cvadruplu test”, iar adițional se poate propune măsurarea transvaginală a lungimii colului uterin pentru screeningul nașterii premature.

Morfologia fetală în trimestrul III de sarcină

În anumite situații, ecografia din trimestrul al treilea poate fi uneori dificil de realizat din cauza mărimii fătului, poziției acestuia și densității structurii sale osoase. Cu toate acestea, este importantă pentru identificarea malformațiilor cardiace cu debut tardiv și a celor ale sistemului nervos central.

În general, aceasta se efectuează în jurul săptămânii 30-32 de sarcină, Este important de menționat că un rezultat normal al morfologiei fetale nu garantează în totalitate absența oricărui tip de anomalie de dezvoltare a fătului, unele anomalii putând apărea ulterior sau fiind greu de detectat din cauza poziționării fătului.

Sunt obligatorii morfologiile fetale?

Morfologiile fetale nu sunt obligatorii, acestea sunt recomandate doar de medicii specialiști, datorită faptului că pot oferi informații relevante despre dezvoltarea fătului, aspect foarte important, mai ales în cazul sarcinilor cu risc mediu sau ridicat.

Ecografiile regulate pe parcursul sarcinii cresc șansele de a identifica orice potențială problemă cu dezvoltarea copilului și sunt recomandate și monitorizate de către medici.