Ce efecte produce sindromul colonului iritabil asupra corpului?
Sindromul de colon iritabil este o boală cronică a tractului intestinal care afectează funcționarea normală a colonului. Este una dintre cele mai comune afecțiuni gastrointestinale și poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi dureri abdominale, balonare, diaree sau constipație. Află mai multe despre efectele pe care le are sindromul colonului iritabil asupra corpului din acest material.
Sindromul de colon iritabil poate fi definit ca o inflamație a mucoasei intestinale.
Potrivit studiilor, există o tendință genetică ce poate crește riscul pentru această afecțiune. Fumatul și alimentația zilnică pot reprezenta și ele factori de risc atunci când vine vorba de declanșarea acestei boli. De asemenea, pot exista și anomalii în ceea ce privește bacteriile intestinale, acestea având tot un rol esențial în dezvoltarea afecțiunii.
Care sunt simptomele sindromului de colon iritabil?
Atunci când pacienții dezvoltă o boală inflamatorie intestinală, în funcție de localizarea inflamației, aceștia tind să aibă scaune libere sau diaree, care conțin adesea sânge. Aceștia pot avea dureri de stomac care au o intensitate ridicată. Mai poate să apară febra, precum și scăderea în greutate, la fel și oboseala permanentă. De asemenea, mai pot apărea inflamații și la nivelul altor regiuni de la nivelul corpului, cum ar fi ochii, pielea, articulațiile și ficatul.
Alte simptome specifice sindromului de colon iritabil mai pot fi:
- Balonare și distensie abdominală
- Senzație de eliminare incompletă a scaunului
- Mucus în scaun
- Senzație de necesitate urgentă de a defeca
- Constipație cronică
- Alternare constipație - diaree
Sindromul de colon iritabil: diagnostic
Pentru a diagnostica sindromului de colon iritabil este nevoie ca pacientul să efectueze de o serie de teste. Acestea includ teste de sânge pentru a căuta: inflamația în sânge; un marker al inflamației din intestin pentru a verifica dacă există anemie; și deficiențe de vitamine. Cu toate acestea, testele cheie care permit stabilirea unui diagnostic de sindrom de colon iritabil sunt endoscopia digestivă inferioară și examinarea RMN.
Cât de grav este sindromul colonului iritabil?
Sindromul colonului iritabil produce o diversitate de efecte asupra organismului. Unii pacienți vor avea o formă foarte ușoară a bolii, cu o acutizare ocazională. În alte cazuri, sindromul colonului iritabil poate produce simptome semnificative.
Astfel, gravitatea pentru un pacient individual este variabilă, inclusiv pe parcursul evoluției bolii.
Care sunt opțiunile de tratament disponibile?
Majoritatea tratamentelor utilizate pentru sindromul de colon iritabil au ca scop suprimarea reacției imune (răspunsul celulelor imunitare din intestin) la bacteriile intestinale.
Tratamentele pot fi cu acțiune foarte largă, cum ar fi medicamentele precum steroizii, care sunt foarte eficiente, dar care au o serie de efecte secundare, sau multe dintre noile terapii țintite care sunt capabile să amelioreze boala prin blocarea unei singure căi inflamatorii și, prin urmare, sunt mai eficiente și, de asemenea, mai sigure.
Terapia corectă pentru fiecare pacient în parte va depinde în mare măsură de localizarea și gravitatea bolii, dar și de factorii care țin de pacient, cum ar fi vârsta acestuia, orice boală preexistentă, orice tratament pe care îl urmează, stadiul de viață și modul în care boala îl afectează în prezent. Tratamentul pentru IBD este în mare măsură un proces personalizat.
Pot fi benefice modificările aduse dietei?
Evitarea alimentelor care pot agrava simptomele, cum ar fi alimentele grase, lactatele, cofeina și alimentele picante. Consumul unei diete bogate în fibre poate ajuta la ameliorarea simptomelor de constipație.
Gestionarea stresului poate ajuta, în egală măsură. Tehnicile de relaxare, exerciții fizice regulate, meditația și terapie cognitiv-comportamentală pot ajuta la reducerea stresului și a simptomelor asociate.
Se poate vindeca sindromul colonului iritabil?
Există modalități prin care simptomele pot fi gestionate și ameliorate. Tratamentul este în mare măsură individualizat, bazat pe simptomele și nevoile fiecărei persoane.
Este important să consultați un medic pentru a discuta despre simptomele și opțiunile de tratament specifice în cazul dumneavoastră.