Ce ai voie să faci și ce nu ai voie să faci după un infarct miocardic?
Infarctul miocardic poate să lase traume pacientului, ca urmare a șocului resimțit. De cele mai multe ori, este vorba de anumite porțiuni ale inimii care au fost afectate, de anxietate sau depresie, ce se instalează la scurt timp după ce infarctul a avut loc sau a fost tratat. O persoană care a suferit infarct miocardic nu mai poate duce aceeași viață pe care o avea înainte, ci va fi nevoie să facă schimbări atât în modul de viață, cât și în alimentație. Mai mult decât atât, va avea nevoie de recuperare, deoarece riscul instalării unui alt infarct poate fi destul de mare. Ce ai voie să faci și ce nu ai voie să faci după un infarct miocardic?
Viața pacientului după un infarct miocardic nu va mai fi aceeași. Deoarece inima sau porțiuni ale acesteia au fost afectate, va fi nevoie de o grijă sporită, pentru a le proteja. Acest lucru nu înseamnă că pacientul va fi nevoit să stea încontinuu în pat și să ducă un stil de viață sedentar. Va fi nevoie de recuperare activă și de schimbarea unor parametri în alimentație și stilul de viață. Primul pas este prescrierea unui tratament de specialitate și elaborarea unui plan de recuperare cardiacă, realizate de medicul curant. Tratamentul va fi urmat, potrivit recomandărilor medicului, fără a face pauză. De asemenea, vor fi necesare consultații de control, pentru monitorizarea eficienței tratamentului și a gradului de recuperare post- infarct miocardic.
Ce ai voie să faci după un infarct miocardic?
În mod clar, schimbarea stilului de viață este necesar după o astfel de afecțiune.
Efort fizic- Contrar părerii general împărtășite, este indicat să faci mișcare pentru a te recupera după un infarct miocardic. Acest lucru nu înseamnă că poți începe să alergi sau să ridici greutăți, ci că poți începe treptat-treptat, cu un mers ușor sau cu exerciții recomandate de medicul de specialitate. Este foarte important să îți urmărești corpul și să vezi când obosește și la ce fel de exerciții. Intensitatea efortului trebuie să fie relativ scăzută în prima perioada imediat următoarea producerii infarctului. Efortul fizic îmbunătățește activitatea mușchiului cardiac.
Monitorizarea zilnică a tensiunii
Cum hipertensiunea arterială este cea care a contribuit, în primul rând la declanșarea infarctului, este recomandat să măsori zilnic tensiunea arterială, pentru a te asigura că este în limitele recomandate de medicul de specialitate. Poți face acest lucru de mai multe ori pe zi sau poți să apelezi la serviciile din Ambulatoriu, în cadrul Centrului Medical Phoenix, pentru monitorizare TA și holter TA. Dacă suferi și de alte afecțiuni, este recomandat să le monitorizezi și pe acelea cu atenție.
Consumă alimente ușoare, fără grăsimi
Dacă ai fost obișnuit să consumi alimente bogate în grăsimi, după un infact miocardic va fi nevoie să faci schimbări în alimentație și să consumi cât mai multe alimente sărace în grăsimi, care să îți mențină colesterolul la un nivel normal. Consumă carne ușoară, alba, cum ar fi cea de pui, de preferat făcută pe grătar, nu prăjită. Poți suplimenta cu legume gătite la abur sau tot pe grătar, pentru a reduce orice fel de riscuri.
Te poți întoarce la muncă după un infarct miocardic
Întoarcerea la muncă este posibilă după un infarct miocardic, dar numai la recomandarea medicului de specialitate. Este foarte important să întrebi medicul cardiolog când te poți întoarce la muncă și în ce condiții. Dacă locul de muncă pe care îl ai este solicitant, menționează acest lucru medicului de specialitate, care îți poate face câteva recomandări în acest sens.
Consumă cât mai multe fibre
Fibrele ajută foarte mult la digestie și la menținerea unui nivel optim al colesterolului bun. Consumă cât mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi: semințe, nuci, orez brun, ananas, căpșune, spanac, dovlecei, fasole alba, mere și banane.
Ce nu ai voie să faci după un infarct miocardic?
Evită excesul de sare și hidratează-te
Sarea este dăunătoare pentru organism, mai ales atunci când vorbim de recuperarea după un infarct miocardic. Aceasta poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Mai mult decât atât, este important să te hidratezi, dar nu în exces, pentru a menține parametrii optimi de funcționare ai organismului. Greutatea trebuie controlată prin regim alimentar, pentru a evita instalarea obezității care înrăutățește situația.
Renunță la consumul de dulciuri
Ultimul lucru de care ai nevoie în perioada de recuperare post-infarct sunt dulciurile și excesul de zahăr în sânge. Glucoza în exces se depune în țesutul adipos sub formă de trigliceride, iar acest lucru poate duce la obezitate. Poți înlocui dulciurile cu fructe cu un conținut scăzut de fructoză. Evită fresh-urile, care pot conține cantități mari de zaharuri, fie ele și naturale.
Renunță la fumat
Fumatul poate duce, printre altele și la creșterea tensiunii arteriale. De aceea, aceasta poate fi una dintre principalele recomandari ale medicului de specialitate, dacă ai suferit un infarct miocardic. Renunță cât mai repede la fumat pentru a putea preveni apariția complicațiilor.
Fără alcool
Consumul de alcool nu este nici el recomandat. Poți consuma alcool în cantități moderate înspre mici, de tipul unui pahar de vin o dată sau de două ori pe săptămână. Același lucru este valabil și pentru consumul de cafea, care duce la creșterea tensiunii arteriale.
Dacă respecți aceste sfaturi, cu siguranță riscul de a face un alt infarct miocardic va scădea considerabil, iar recuperarea ta va fi rapidă. Și un alt aspect important de ținut minte: caută și ajutor în ceea ce privește psihicul. Peste 30% din pacienții care au suferit un infarct miocardic suferă de depresie și anxietate. Câteva ședințe de consiliere psihologică te vor ajuta cu siguranță să te recuperezi mai rapid.