Care sunt simptomele care anunță atacul de cord? Iată la ce ar trebui să fii atent!
Bolile cardiace sunt recunoscute în lumea medicală drept criminali tăcuți, deoarece în destul de multe cazuri, acestea se manifestă fără simptome clare și chiar fără durere. Mai mult decât atât, simptomele unui atac de cord pot fi foarte ușor confundate cu cele ale oboselii sau ale indigestiei. Mare atenție la următoarele simptome!
Simptomele unui atac de cord pot varia de la o persoană la alta, în funcție de sensibilitatea pacientului. În general, acestea pot apărea cu săptămâni sau luni înainte de manifestarea infarctului miocardic, fiind vagi și deloc dureroase. La femei pot apărea dificultăți de respirație, senzație de greață, vărsături sau dureri de spate, umeri și maxilar. Cel mai frecvent simptom este cel al durerii toracice, iar factorii declanșatori pot fi efortul fizic, emoțiile și chiar frigul. În ceea ce privește persoanele diabetice, acestea pot face infarct miocardic tăcut, fără durere și fără semne clare.
Așa că atenția trebuie să fie sporită la următoarele manifestări și posibile semnale de infarct:
- Dureri ușoare la nivelul pieptului care apar și dispar la interval de câteva ore sau zile. Pacienții pot resimți o senzație de apăsare în piept, care poate deveni din ce în ce mai accentuat. În general, odată cu acest simptom pot apărea amețeli, senzații de vomă și dureri ale maxilarului. Cel mai frecvent, durerea este localizată retrosternal, pe o suprafață mare (pacientul arată cu palma locul durerii, niciodata cu degetul), dar poate fi oriunde în toracele anterior;
- Oboseală accentuată- Simptom frecvent , oboseala accentuată și fără motiv poate fi un semn al infarctului. Dacă vine însoțită de respirație grea și amețeli, este cazul să suni la un specialist de urgență.
- Amorțeli în mâna stângă- Când inima nu funcționează corespunzător, durerea iradiază pe partea stângă. Chiar dacă este vagă sau accentuată, durerea nu trebuie ignorată, sub nicio formă. Cel mai frecvent, durerea iradiază în umărul și brațul stâng, gât, mandibulă, dinți, uneori în epigastru și mai rar în toracele posterior;
- Palpitații și stare de anxietate- Acestea sunt posibile simptome ale atacului de cord, specifice și altor afecțiuni. Indiferent de natura lor, un consult la medicul specialist poate rezolva această ”enigmă”.
- Amețeli- Cu toate că amețelile nu sunt exclusiv un simptom al atacului de cord, prezența lor ar trebui să ne pună pe gânduri, mai ales dacă vin însoțite de celelalte.
- Transpirație abundentă și arsuri stomacale – Alte simptome care pot anunța atacul de cord, frecvent întâlnite în rândul femeilor. La acest capitol, transpirațiile reci și simptomele asemănătoare gripei sunt de luat în calcul cu siguranță
- Dureri ale maxilarului
La unii paciențti ( în special la vârstnici și la pacienții diabetici), durerea tipică poate lipsi, dar pot fi prezente așa numitele echivalente de angină: durere epigastrucă sau mandibulară, dispnee, palpitații, lipotimii.
Aceste simptome sunt cele pe care ar trebui să le monitorizați, mai ales dacă aveți un istoric în probleme cardiace. De asemenea, specialiștii recomandă ca atunci când le identificăm și observăm că sunt continue/recurente, să apelăm de urgență la ajutor de specialitate.
Programează-te ACUM la unul dintre specialiștii Cardiologi ai Centrului Medical Phoenix !