Care sunt cele mai des întâlnite boli de sânge?

Care sunt cele mai des întâlnite boli de sânge?

Anemia, leucemia și limfomul sunt trei dintre cele mai des întâlnite boli de sânge, însă nu sunt singurele. Tot la capitolul boli de sânge se numără și trombofilia în sarcină, o problemă destul de des întâlnită în rândul femeilor însărcinate. Trombofilia și hemofilia fac parte tot din categoria bolilor de sânge mai cunoscute. Unele dintre acestea se manifestă prin simptome ușoare, altele sunt asimptomatice, iar în cazul apariției complicațiilor, pot apărea manifestări severe în ceea ce privește simptomele. Tocmai de aceea, în unele cazuri, bolile de sânge sunt relativ dificile de diagnosticat, procesul fiind unul cât se poate de complex și uneori chiar și multidisciplinar.  Află din acest material toate informațiile esențiale despre bolile de sânge și cum pot fi tratate.

Sângele este unul dintre cele mai importante lichide ale corpului uman. Rolul sângelui este de a transporta oxigenul și substanțele nutritive către toate celulele și țesuturile, precum și de a elimina deșeurile și toxinele din organism. Atunci când producția, compoziția sau funcția sângelui sunt alterate, apar bolile de sânge, care se manifestă printr-o gamă extinsă de simptome, dintre care unele pot fi trecute cu vederea de către pacienți, pentru că sunt abia sesizabile. În momentul în care apar simptomele grave, acestea nu mai pot fi ignorate și este recomandat un consult hematologic în cel mai scurt timp.

Care sunt simptomele bolilor de sânge?

Tipul și gravitatea afecțiunii sunt principalii doi factori de care depinde intensitatea simptomelor. În unele cazuri, pacientul poate avea simptome ușoare sau poate să nu aibă niciun simptom, mai ales dacă afecțiunea se află în fazele timpurii. În alte situații, mai ales dacă boala este avansată, pacientul poate resimți mult mai accentuat simptomele, iar complicațiile își pot face apariția. Iată câteva simptome comune care pot indica prezența unei boli de sânge.

Oboseala și slăbiciunea generală

Oboseala este un simptom des întâlnit în cazul bolilor de sânge. O persoană care are o boală de sânge se poate simți obosit/ă chiar dacă nu face efort sau chiar dacă respectă programul normal de somn. Oboseala poate să intervină chiar la realizarea activităților zilnice care nu impuneau efort prea mare înainte. De asemenea, mai poate experimenta o stare generală de slăbiciune, și asta deoarece funcțiile sângelui fiind alterate, organele și țesuturile nu mai primesc suficient de multe substanțe nutritive și nici oxigen.

Paloarea feței și a pielii

Dacă observați schimbări la nivelul culorii feței sau pielii, este nevoie să vă programați pentru un consult hematologic. Deoarece oxigenarea nu se mai produce în parametri optimi, fața poate deveni palidă, iar acesta este un simptom care poate indica o boală de sânge.

Sângerări inexplicabile

Bolile de sânge pot duce și la sângerări inexplicabile sau diferite pete care apar la nivelul pielii. Mare atenție la acest simptom, pentru că necesită întotdeauna investigații suplimentare și diagnosticare exactă. Pacientul poate experimenta inclusiv sângerări nazale frecvente, care par a nu avea nicio cauză.

Durere de cap

Durerea de cap și amețeala nu sunt neapărat simptome specifice ale bolilor de sânge, însă apar și în cazul acestora, tocmai pentru că sângele nu mai circulă corespunzător, iar organele vitale nu mai primesc aportul suficient de oxigen și substanțe nutritive. 

Pierdere inexplicabilă în greutate

Atunci când există o boală de sânge, este foarte posibil ca pacientul să observe că slăbește brusc, simptom care nu este de ignorat, fie că este vorba de o boală de sânge sau de orice altă afecțiune.

De asemenea, umflarea ganglionilor limfatici poate să mai apară în aceste situații, alături de dureri osoase și articulare. Dacă ai aceste simptome, este momentul să te programezi pentru un consult hematologic.

Cel mai probabil, este vorba despre o boală de sânge, care are nevoie de un diagnostic exact.

Din 18 aprilie, la Centrul Medical Phoenix Medicover, specialitatea Hematologie este decontată CAS. Programează-te ACUM!

 

Care sunt cele mai des întâlnite boli de sânge?

Sunt anumite boli de sânge care au o incidență ridicată în rândul pacienților, atât copii, cât și pacienți de vârstă adultă. Printre acestea se numără:

Anemia

Anemia este o afecțiune în care nivelul de hemoglobină din sânge este scăzut, ceea ce duce la o reducere a capacității sângelui de a transporta oxigenul în organism. Anemia poate fi cauzată de un deficit de fier, de o pierdere excesivă de sânge, de o tulburare a producției de celule roșii sau de o boală cronică. În general, procesul de diagnosticare a anemiei este unul cât se poate de complex și necesită multiple investigații de laborator.

În cazul anemiei, alături de simptomele comune ale bolilor de sânge mai pot apărea și alte simptome, precum amorțeală sau senzație de furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, infecții frecvente și menstruație abundentă sau prelungită în cazul pacientelor femei.

Anemia poate fi cauzată de deficiență de vitamine. În unele cazuri, anemia poate fi cauzată de o deficiență de minerale esențiale, cum ar fi vitamina B12 sau fierul.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți unul sau mai multe dintre aceste simptome sau dacă aveți o istorie familială de anemie. În funcție de cauza anemiei, tratamentul poate include suplimente de fier, schimbări în alimentație și stil de viață, medicamente sau proceduri medicale.

Leucemia

Leucemia este o boală de sânge în care celulele sanguine anormale se formează și se acumulează în măduva osoasă și/sau în sânge. Aceste celule anormale pot interferea cu producția normală de celule sanguine și pot duce la simptome precum oboseală, infecții frecvente, sângerare și pete prezente la nivelul pielii.

Există mai multe tipuri de leucemie, iar fiecare tip poate avea caracteristici și simptome diferite. În cazul acestei afecțiuni, pot apărea și simptome precum dureri abdominale și probleme digestive frecvente. De asemenea, mai pot apărea inclusiv probleme în respirație și mâncărimi sau erupții cutanate.

Limfomul

În cazul acestei afecțiuni, celulele anormale se formează în sistemul limfatic. Limfomul poate fi clasificat ca fiind de tip Hodgkin sau non-Hodgkin și poate avea simptome precum umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, febră și pierdere în greutate.

Alte boli de sânge des întâlnite pot fi inclusiv talasemia și hemofilia. Există și o boală de sânge frecvent întâlnită în cazul femeilor însărcinate, iar aceasta este trombolifia de sarcină.

Ce este trombofilia?

Trombofilia este o afecțiune destul de periculoasă, caracterizată de predispoziție crescută la formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge. Această afecțiune poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv factori genetici sau ereditari, precum și anumite condiții medicale sau tratamente.

Atunci când circulația normală a sângelui este obstrucționată, acest lucru poate duce la complicații precum atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.

Simptomele trombofiliei pot varia, dar pot include durere și umflături în picioare, durere în piept, respirație rapidă sau dificultăți de respirație, dureri de cap severe și vederea încețoșată. Aceste simptome pot indica prezența unei complicații grave și ar trebui să fie raportate imediat medicului dumneavoastră.

Tratamentul pentru trombofilie poate include administrarea de medicamente anticoagulante pentru a preveni formarea de cheaguri de sânge și pentru a reduce riscul de complicații. Unele persoane pot avea nevoie de intervenții chirurgicale sau alte proceduri medicale pentru a trata cheagurile existente sau pentru a preveni formarea de noi cheaguri.

Bolile de sânge pot fi diagnosticate prin testarea genetică. Testarea genetică poate ajuta la diagnosticarea și identificarea unor boli de sânge ereditare, precum anemia falciformă sau talasemia.

Dacă aveți oricare din simptomele de mai sus, este cazul să vă programați pentru un consult de Hematologie la Centrul Medical Phoenix Medicover.