Care sunt cauzele retenției de apă și ce soluții există?
Retenția de apă sau edemul este destul de frecvent întâlnită în rândul pacienților adulți, cu precădere femei. În unele cazuri, retenția de apă nu are o cauză medicală sau o boală care o declanșează, însă întotdeauna este recomandat un consult de specialitate pentru a elimina grija unei posibile afecțiuni. Care sunt cauzele retenției de apă și cum poate fi tratată, aflați din acest material.
Corpul uman este alcătuit preponderent din apă, atât la nivelul țesuturilor, cât și la nivelul sângelui. Atunci când lichidul se acumulează în exces și nu este ”evacuat” corespunzător de organism prin transpirație sau urină, apare edemul sau retenția de apă. Edemul apare frecvent la nivelul picioarelor, gleznelor și mâinilor, însă uneori se poate manifesta direct la nivelul organelor, precum plămâni sau creier.
Edemul sau retenția de apă se manifestă mai mult în perioada sezonului cald, când corpul nu reușește să evacueze excesul de apă și pot exista anumite dereglări în funcționarea organismului.
Care sunt cauzele retenției de apă?
Cele mai frecvente cauze ale retenției de apă sunt o alimentație deficitară sau necorespunzătoare, ce nu permite organismului să ia toți nutrienții de care are nevoie. De asemenea, excesul de sare este factorul principal care duce la instalarea retenției de apă.
O altă cauză importantă sunt anumite medicamente, cum ar fi contraceptivele orale sau antiinflamatoarele.
Stilul de viață sedentar și modificările hormonale (menstruație, ovulație și sarcină) contribuie la apariția retenției de apă. De asemenea, sunt și anumite afecțiuni care au ca simptom edemul, cum ar fi bolile renale, cardiace sau hepatice. Tocmai de aceea, este recomandat un consult de specialitate în momentul în care apare acest simptom. Poate să nu reprezinte nimic grav, însă consultul este singurul care poate oferi această certitudine.
Pentru a vă promaga la un consult de specialitate, puteți apela unul din aceste numere de telefon, în funcție de orașul de domiciliu:
0351.421.12 - CRAIOVA
0353.414.433 - TÂRGU JIU
0349.883.880 - SLATINA
0757.133.144 - CALAFAT
Pentru început, vă puteți programa la un consult de Medicină Internă.
Care sunt simptomele retenției de apă?
Retenția de apă este anunțată prin simptome precum crampe, slăbiciune, umflarea picioarelor și a gleznelor, precum și umflarea abdomenului. De asemenea, pacientul mai poate resimți o stare de rău și o senzație de greutate la nivelul picioarelor. Această senzație de greutate este dată de faptul că acumularea de lichid poate fi de până la 2 litri sau chiar mai mult. Creșterea în greutate este o consecință a retenției de apă.
Cum poate fi redusă/prevenită retenția de apă?
Pentru a reduce retenția de apă sau a preveni apariția acesteia este necesar ca pacientul să își schimbe stilul de viață și dieta alimentară zilnică.
Redu consumul de sare
Elimină sarea din alimentație sau folosește-o cu moderație la prepararea felurilor de mâncare. Evită alimentele care conțin sare în exces, cum ar fi conservele, alimentele procesate, brânza și mezelurile.
Bea multă apă
Hidratarea optimă este foarte importantă în prevenirea retenției de apă. Cu cât bem mai mult lichid, cu atât rinichiului îi este mai ușor să elimine lichidul. Pot ajuta și ceaiurile diuretice.
Fă mișcare
Nu este neapărat nevoie să faci sport sau să ai un program intensiv de exerciții fizice, însă mișcarea și mersul pe jos ajută foarte mult la eliminarea excesului de apă din organism. Pentru a ajuta corpul, fă mișcări de pedalare sau mișcări circulatorii cu picioarele, astfel încât mușchii picioarelor să pompeze sângele către inimă.
Evită purtarea hainelor mulate
Hainele mulate, ciorapii sau dresurile care strâng și curelele pot favoriza apariția retenției de apă. Evită să le porți, pe cât de mult posibil.
Consumă fructe și legume
Dieta echilibrată este foarte importantă. Consumă cât mai multe fructe și legume, precum și alte alimente bogate în fibre. Consumul de alimente bogate în proteine și magneziu ajută foarte mult. La fel de important este să crești și aportul de vitamina B6, care ajută la reducerea retenției de apă, în special la femeile cu sindrom premenstrual.
În mod evident, eliminarea stresului și un program normal de somn sunt de mare ajutor și în ceea ce privește reducerea retenției de apă și a simptomelor nedorite ale acesteia.
Dacă simptomele persistă și după respectarea acestor reguli, atunci e recomandat să te programezi la un consult de specialitate în cel mai scurt timp posibil.
În cadrul departamentului de Spitalizare de Zi, beneficiezi de servicii medicale GRATUITE, pe baza trimiterii de la medicul de familie. Pentru a vedea gama de specialități medicale disponibile, cu servicii medicale decontate CAS, accesează acest link.