Care sunt cauzele care duc la creșterea colesterolului?

Care sunt cauzele care duc la creșterea colesterolului?

Colesterolul este un tip de grăsime prezent în lipide, care poate deveni periculos pentru inimă, în momentul în care valorile acestuia sunt crescute. Sunt mai multe cauze care pot duce la creșterea colesterolului, o parte din acestea fiind direct legate de o dietă zilnică bogată în grăsimi de origine animală sau grăsimi trans. Află mai multe informații din acest material!

Colesterolul este o grăsime care se găsește în lipide și poate deveni periculos pentru inimă. Atunci când nivelurile acestuia sunt constant ridicate, apare riscul de a dezvolta plăci de aterom, care pot împiedica sângele să circule către organe foarte importante.

Dacă ai colesterolul crescut, cel mai probabil nu îți vei putea da seama de acest lucru decât în momentul în care îți vei face testele de sânge. Dacă nivelul colesterolului este de peste 240 miligrame/dL, atunci ar trebui să realizezi investigații suplimentare.

Un nivel crescut al colesterolului poate genera simptome abia în momentul în care încep să se formeze plăcile de aterom, iar inima este deja afectată.

Care sunt cauzele care duc la creșterea colesterolului?

Sunt multe cauze care duc la creșterea colesterolului. Cele mai multe dintre ele țin de stilul de viață și regimul alimentar. Odată cu schimbarea obiceiurilor nocive, riscurile pot fi și ele diminuate.

Obezitatea

Kilogramele în exces pot duce la creșterea nivelului de colesterol și implicit la creșterea riscului de a dezvolta plăci de aterom. Un indice corporal peste 30 este îngrijorător, de aceea este recomandat să iei măsuri. Creșterea circumferinței taliei poate intra tot la categoria cauze ale creșterii colesterolului.

Dieta bogată în grăsimi

Oricât de mult ți-ar plăcea să consumi zilnic produse bogate în grăsimi animale sau grăsimi trans, dacă vrei să menții un nivel normal al colesterolului, atunci este nevoie să schimbi ceva în dieta ta zilnică. Redu pe cât de mult posibil consumul de lactate, carne, dulciuri, snacks-uri și alt tip de alimente care pot intra în această categorie. Poți înlocui cu un consum ridicat de fructe și legume, care să îți asigure un aport crescut de vitamine și minerale în organism.

Vârsta și sexul

După vârsta de 20 de ani, nivelul colesterolului crește natural, de aceea este recomandat să adopți un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată încă din adolescență. Potrivit studiilor, după vârsta de 50 de ani, colesterolul tinde să se acumuleze în exces, în special la femeile aflate la menopauză.

Sedentarismul

Persoanele care nu au un stil de viață activ și nu fac mișcare sunt mai predispuse să aibă un nivel crescut al colesterolului și să dezvolte plăci de aterom. Încearcă să faci mișcare în fiecare zi, măcar 20-30 de minute, pentru a putea preveni aceste situații. Istoricul familial este și el important, la fel ca prezența unor afecțiuni precum diabet și hipotiroidism, care pot duce la creșterea nivelului de colesterol. Dacă nu este ținut sub control, un nivel crescut al colesterolului poate duce la ateroscleroză, care favorizează producerea unui infarct miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale.