Care este diferența dintre medicul reumatolog și medicul neurolog?
În cele mai multe dintre cazuri, pacienții tind să confunde atribuțiile unui medic neurolog cu cele ale unui medic reumatolog. În realitate, aceste două specialități medicale sunt cât se poate de diferite și fiecare dintre ele diagnostichează și tratează game diferite de afecțiuni. Care sunt diferențele dintre reumatologie și neurologie? Când trebuie să mergeți la medicul reumatolog, când trebuie să mergeți la medical reumatolog? Materialul următor va răspunde acestor întrebări.
Neurologia se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sistemului nervos, consultul fiind indicat pentru afecțiuni precum: epilepsie, traumatisme craniene, boile care afecteaza mișcarea, tulburări de somn, migrene, bolile de nervi periferici, neuroni motori, mușchi sau joncțiune neuro-musculară.
Chiar dacă aparent similară, reumatologia este diferită în esență, consultul de specialitate fiind recomandat în momentul în care pacientul suferă de dureri la nivelul articulațiilor, oaselor și mușchilor, dureri care afectează întreg organismul. Aceste dureri pot fi și un semn al unei boli autoimune, caz în care tot reumatologul este specialistul responsabil de diagnosticare și tratament.
De exemplu, dacă medicul de familie suspectează că suferi de artrită, specialistul spre care te va îndruma va fi medicul reumatolog, nu neurolog, pentru investigații suplimentare.
…dar când ajungi la un consult neurologic?
Simptomele cel mai frecvent asociate afecțiunilor neurologice sunt:
- durerile de cap
- durerile cronice(cele care sunt prezente de câteva luni sau chiar câțiva ani)
- amorțeala sau furnicăturile
- amețeală
- slăbiciune
- probleme de mișcare, probleme legate de somn
- tulburări de vedere
Problemele de mișcare pot părea comune reumatologiei si neurologiei, dar ele se manifestă diferit. În ceea ce privește neurologia, probleme precum dificultatea la mers, tremur sau alte simptome ale sistemului nervos sunt specifice acestei specialități. În ceea ce privește reumatologia, problemele de mișcare sunt cele care țin de lipsa de flexibilitate a articulațiilor sau de durerile osoase pregnante.
…și când ajungi la un consult Reumatologie?
Consultul reumatologic este indicat atunci când apar dureri musculare, însoțite de slăbiciune musculară sau când apar erupții la nivelul feței și al trunchiului. Pacientul nu își mai poate mișca normal și natural articulațiile, iar acest lucru declanșează durere. Durerile de cap nu sunt un simptom asociat afecțiunilor reumatologice, aceasta fiind o altă diferență notabilă între cele două specialități.
Fenomenul Raynaud- albirea, înroșirea sau învinețirea extremităților la frig este frecvent asociat afecțiunilor din această zonă. Specialiștii reumatologi pot diagnostica și trata boli autoimune precum spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă, precum și boli degenative (artroza, spondiloza), dar și boli metabolice(guta).
Ce investigații presupune consultul neurologic?
În funcție de afecțiunile de care pacientul este suspectat, medicul specialist poate recomanda ca investigații suplimentare:
- Puncția lombară
- Testul tensilon
- Analize de sânge
- Testarea lichidului cefalorahidian
- Teste de urină
- Teste de imagistică și neuroimagistică
- EEG
- examen radiologic (radiografie de craniu și coloană vertebrală),
- Doppler vascular cervico-cerebral
- RMN
În cadrul consultului, informațiile despre istoricul medical al pacientului și al membrilor familiei sunt vitale, în special cele legate de durerile de cap cronice.
Ce investigații presupune consultul reumatologic?
Consultul unui medic reumatolog nu presupune neapărat investigații suplimentare, dar necesită o pregătire sporită din partea pacientului, care trebuie să îi furnizeze specialistului informații vitale despre simptomele pe care le are.
Câteva dintre întrebările pe care le poți primi într-un cabinet al unui specialist Reumatologie sunt:
- Care sunt simptomele? Cât de des apar?
- Ce faci să te simți mai bine?
- Ce anume înrăutățește situația?
- Unde e localizată suferința?
- Există și alte simptome în afară de cele articulare, musculare (erupții cutanate, infecții, uscăciunea gurii, a ochilor, febră)?
- Suferi de boli autoimune?
De asemenea, istoricul medical este foarte important și este indicat să vii la consult cu fișele medicale anterioare sau cu investigațiile pe care le-ai efectuat. Toate informațiile pe care i le furnizezi medicului reumatolog sunt esențiale, ajutându-l pe acesta să găsească soluții pentru diagnosticarea și ameliorarea durerii.