Artroza, „boala varstnicului”
Boala artrozica este o boala degenerativa ce presupune deteriorarea lenta, progresiva si din pacate ireversibila a cartilajului articular. In Romania peste 8 miloane de oameni sunt afectati de artroza la cel putin un segment articular, crescand alarmant numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 30-45 ani ce sufera de aceasta boala. Asadar, artroza in zilele noastre poate fi din ce in ce mai putin supranumita „boala varstnicului”. Femile sunt de doua ori mai afectate de artroza decat barbatii.
Principale manifestari ale bolii sunt:
- durerea la nivelul articulatiei afectate
- cracmentele articulare sau „pocniturile” pe care pacientul le resimte in timpul miscarilor ca urmare a distructiei progresive a cartilajului,
- limitarea miscarilor in articulatiile afectate
- deformarea articulara
Toate acestea duc la un disconfort atat fizic cat si psihic al pacientului cu artroza si limitarea activitatilor cotidiene.
Cele mai frecvente localizari ale bolii artrozice sunt la nivelul articulatiilor cel mai intens solicitate cum ar fi: genunchii(gonartroza), soldurile(coxartroza), coloana vertebrala(spondiloza), umerii si mainile.
Cauzele ce duc la aparitia acestei boli sunt multiple, printre cele mai importante fiind mostenirea genetica, factorii endocrini , traumatismele repetate,suprasolicitarea profesionala, obezitatea. Principala problema a pacientilor ce sufera de artroza este aceea ca acestia amana momentul prezentarii la un consult medical si ajung la medic in stadii avansate ale bolii cand posibilitatile terapeutice devin foarte limitate.
Incetinirea evolutiei si tratarea bolii artrozice presupune prezentarea pacientului inca din stadiile incipiente la medic, care in urma unui consult poate stabili un plan terapeutic, medicamentos, fizical si kinetic adaptat fiecarui pacient in parte, din care sa rezulte reducerea procesului de degradare articulara si implicit imbunatatirea calitatii vietii acestuia.
Dr. Staicut Cristina- Medic Specialist Reabilitare Medicala