Tot ceea ce trebuie sa știi despre monturi
Monturile reprezintă o afecțiune destul de des întâlnită, mai ales în rândul pacientelor femei. Cu toate că debutează ca o afecțiune ce alterează strict estetica piciorului, în timp, montul poate împiedica pacientul să se deplaseze corespunzător sau chiar să se încalțe, prin simplul fapt că modifică articulația degetelor de la picioare.
Chiar dacă există o predispoziție genetică în ceea ce privește apariția monturilor, o cauză declanșatoare la fel de importantă este reprezentată și de tipul de încălțăminte purtat. Pantofii cu toc subțire, de exemplu, sau încălțămintea incomodă, care strânge degetele pot duce la apariția monturilor. Este important ca această afecțiune să fie tratată în fazele timpurii, când pot fi realizate corecții ortopedice ale articulațiilor și osaturii, prin utilizarea unor dispozitive ce realiniază corect structura osoasă a degetelor afectate. În stadiile avansate, soluția de tratament este doar intervenția chirurgicală.
Ce sunt monturile?
Montul este o afecțiune a articulației, ce duce la deformarea piciorului și apariția unei ”excrescențe” osoase în lateral. În primele faze, degetul mare de la nivelul piciorului (primul metatarsian) începe să se deplaseze către celelalte degete, sărind de pe axul normal. Acestă repoziționare aduce cu sine și o modificare a articulației celorlalte degete, care pot căpăta aspect de ”ciocan”. În timp, articulațiile devin imobile, poziția degetelor fiind cea deformată. Sunt mai multe tipuri de monturi, în funcție de stadiul evolutiv al afecțiunii: forma ușoară, foma moderată și forma severă. Planul de tratament este recomandat numai în urma unui consult de specialitate și este adaptat particularităților fiecărui caz.
Care sunt simptomele monturilor?
Chiar dacă în primă fază această afecțiune este strict una de ordin estetic, odată cu modificările suferite la nivelul articulațiilor degetelor, apar și simptomele. Printre cele mai des întâlnite simptome se numără durerea, roșeața și chiar dificultatea la mers, alături de umflături și roșeață, ce apar la nivelul părților afectate. În timp, afecțiunea poate pune pacientul în dificultatea de a-și găsi o pereche de încălțări potrivite și chiar de a merge normal, durerile crescând în intensitate. De asemenea, odată cu instalarea durerilor și a forțării articulației, pot apărea implicit leziuni și traumatisme secundare, care să afecteze degetul mare sau antepiciorul.
Cum pot fi tratate monturile?
În fazele timpurii, când deformarea devine vizibilă, dar nu produce simptome, cele mai eficiente soluții de tratament pot fi dispozitivele ortopedice, care pot readuce osatura și articulațiile pe axul lor normal. Medicul de specialitate poate recomanda implicit efectuarea unor radiografii la anumite intervale de timp, pentru a monitoriza evoluția acestei afecțiuni. Tratamentul simptomatic poate fi o soluție eficientă, pentru eliminarea durerii și disconfortului pacientului.
În stadiile avansate, singura soluție de tratament este reprezentată de intervenția chirurgicală, ce are ca scop reconstruirea arhitecturii normale a antepiciorului. Intervenția chirurgicală vizează nu numai repoziționarea degetului mare, ci implicit repoziționarea articulației celorlalte degete afectate.
De aceea, este foarte important ca această afecțiune să fie tratată încă din primele stadii, pentru a nu ajunge la complicații sau lipsa de mobilitate a articulației degetelor de la picioare și durere excesivă.