Simptomele care îți arată faptul că ai o problemă endocrinologică!
De multe ori, afecțiunile endocrinologice trec neobservate, pentru că simptomele acestora fie nu sunt specifice, fie au intensitate și frecvențe scăzute, ceea ce nu ridică semne de întrebare privind starea de sănătate. De aceea, este recomandată o atenție sporită privind orice fel de modificare ce apare la nivelul funcționării organismului și un consult de specialitate, mai ales atunci când observi instalarea acestor simptome!
De foarte multe ori, afecțiunile endocrinologice sunt asimptomatice, mai ales în fazele timpurii. Iar dacă nu sunt asimptomatice, simptomele pot fi destul de comune și greu de asociat unei afecțiuni specifice. Însă este recomandat ca atunci când observi aceste simptome, indiferent de cât de ”difuze” ți se par ca intensitate sau frecvență, să te programezi pentru un consult de specialitate.
Scaune dese
Acesta poate fi un simptom ușor de trecut cu vederea, pentru că nu pare a indica vreo problemă de sănătate, ci poate duce cu gândul la un tranzit intestinal sănătos. Însă nu este așa. Dacă numărul de scaune pe zi depășește 2-3, atunci este recomandat un consult. În egală măsură, normalitatea numărului de scaune este stabilită în funcție de vârstă, afecțiuni conexe și stilul de viață al pacientului. Consistența acestora este foarte importantă. Atunci când există o tulburare, scaunele pot fi dure sau foarte moi. Scaunele dese pot fi un simptom pentru hipertiroidism și boala Addison.
Constipația
La polul opus, există constipația, o tulburare de tranzit intestinal care poate indica hipotiroidism și tiroidă autoimună. Dacă episoadele de constipație sunt frecvente, consultul de specialitate este recomandat pentru a obține un diagnostic exact.
Dureri ale mușchilor și articulațiilor
Aceste dureri sunt un simptom frecvent întâlnit în cazul tiroiditei autoimune, afecțiune în care glanda tiroidă este atacată de sistemul imunitar. Alte simptome ce mai pot apărea odată cu acestă afecțiune sunt durerile abdominale, instabilitatea emoțională și tulburările de memorie și concentrare. Durerile de oase mai pot indica și o altă afecțiune endocrinologică precum osteopenia, ce apare în urma scăderii densității osoase sub nivelul normal.
Îngroșarea vocii
Atunci când glanda pituitară produce hormoni în exces se instalează acromegalia. Această afecțiune se manifestă prin îngroșarea vocii și implicit modificarea structurii osoase faciale. În același timp, oasele pot crește excesiv, la fel și cartilajele. Acest simptom necesită investigații suplimentare, pentru diagnosticare exactă.
Durerile de cap
Par banale, însă nu sunt. Durerile de cap sunt un simptom pentru boala Addison, o afecțiune cauzată de deteriorarea glandei suprarenale. Cu excepția durerilor de cap, mai pot apărea simptome precum pierderea poftei de mâncare și tulburări de ciclu menstrual, precum și hipoglicemie. De altfel, hipoglicemia poate fi și cea responsabilă de apariția durerilor de cap.
Alimentația corectă și stilul de viață sănătos sunt cele care pot ajuta la prevenirea afecțiunilor endocrinologice.
Dacă suspectezi că ai avea o astfel de afecțiune, poți merge la medicul de familie, pentru a solicita o trimitere către medicul endocrinolog. În cadrul Centrelor Medicale Phoenix, beneficiezi de investigații și consultații gratuite, pe baza biletului de la medicul de familie.
Persoanele care vin cu un bilet de trimitere către endocrinologie beneficiază gratuit de următoarele investigații:
- Consultație
- Test osteoporoză- ultrasonografia calcaneană
- TSH