Hipertensiunea arterială: cum îți afectează corpul?
Hiperensiunea arterială este principalul factor de risc cardiovascular. Potrivit unor studii, 50% din bolile cardiovasculare derivă din hipertensiune, asociind, de exemplu, un risc semnificativ de accident vascular cerebral (AVC), insuficiență cardiacă, infarct miocardic acut și insuficiență renală, printre altele. De cele mai multe ori, pacienții nu știu că suferă de hipertensiune arterială și nu cunosc nici efectele pe care aceasta le are asupra organelor vitale ale corpului. Află din acest material ce efecte are tensiunea arterială asupra organelor coprului!
Tensiunea arterială are un rol fundamental în menținerea sănătății întregului organism. Tensiunea arterială este presiunea pe care o exercită sângele asupra pereților arterelor. Când este cea care ajută inima să pompeze sânge către artere, astfel încât acesta să ajungă la toate organele corpului. Atunci când valorile tensiunii arteriale le depășesc pe cele normale, corpul începe să se resimtă, la nivelul diferitelor organe.
Cât de frecventă este hipertensiunea arterială?
Hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică, la nivel mondial, și asta pentru că de multe ori este o boală silențioasă, care nu generează simptome decât în stadiile avansate.
Principalul factor de risc pentru apariția sa este vârsta, de fapt, 65% dintre persoanele de peste 60 de ani suferă de această boală. Deși nu sunt singurii, statisticile spun că 30-40% din populația adultă (mai mare de 18 ani) este hipertensivă.
Care sunt cauzele hipertensiunii arteriale?
Cea mai frecventă cauză a hipertensiunii arteriale este așa-numita hipertensiune arterială esențială sau primară, care apare la aproximativ 90% din cazuri. Aceasta este o boală cauzată de prezența sau alterarea mai multor gene, la care se adaugă existența altor factori precum supraponderabilitatea, sedentarismul, o alimentație bogată în sare și consumul excesiv de alcool. Există și anumite medicamente care duc la hipertensiune arterială, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, ketoprofen, diclofenac etc.) și corticosteroizii.
Cum afectează hipertensiunea arterială corpul?
Hipertensiunea arterială are efecte asupra întregului corp, chiar dacă în fazele timpurii aceste efecte nu sunt vizibile.
Hipertensiunea arterială și efectul asupra arterelor
Hipertensiunea arterială favorizează acumularea de colesterol în pereții acestora. Consecința este obstrucționarea circulației sângelui și formarea de trombi/cheaguri de sânge. Așa apare tromboza, care este de fapt ocluzia unei artere cu pierderea alimentării cu sânge pe o bucată din ”traseu”. Această lipsă de irigare este cauza unor boli precum infarctul miocardic sau infarctul cerebral (accident vascular cerebral).
O altă consecință fatală este dilatarea arterei principale a corpului nostru, aorta. Hipertensiunea arterială poate provoca dilatarea acesteia (anevrism) și poate provoca chiar ruptura ei, ceea ce duce la pierderea vieții pacientului.
Hipertensiunea arterială și inima
Atunci când arterele devin rigide și pline de acumulările de colesterol, există o rezistență mai mare a acestora în a primi sângele pompat de inimă. Inima răspunde la această situație prin creșterea masei musculare pentru a pompa sângele și a-l face să circule eficient. Această creștere a masei musculare a inimii este cunoscută sub numele de hipertrofie ventriculară stângă . Consecința este dăunătoarea sănătății, deoarece inima își mărește capacitatea, dar fluxul sanguin rămâne același, nu își modifică volumul. În acest fel, poate să apară insuficiența coronariană sau angina pectorală, și implicit infarctul miocardic.
Hipertensiunea arterială și creierul
Îngustarea arterelor prin depunerea de colesterol poate provoca o insuficiență a alimentării cu sânge și poate duce la apariția accidentelor vasculare cerebrale. În plus, un nivel ridicat al tensiunii arteriale poate duce la ruperea unei artere și poate cauza o hemoragie cerebrală .
Hipertensiunea arterială și rinichii
Hipertensiunea provoacă rigiditate în arterele care alimentează cu sânge rinichii, ceea ce poate face ca această lipsă de irigare să afecteze funcția lor. Primul indiciu care arată că rinichii sunt afectați este apariția proteinelor în urină, cunoscută și sub numele de proteinurie.
Hipertensiunea arterială și ochii
Hipertensiunea arterială duce la apariția retinopatiei hipertensive. Această boală produce leziuni la nivelul arterelor din retină, ceea ce poate altera vederea.
Renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool și o dietă alimentară echilibrată pot preveni apariția hipertensiunii arteriale.