Sedentarismul si durerile de spate – remedii

Ce alte afectiuni, in afara durerilor de spate, provoaca orele lungi petrecute pe scaun, la birou sau in masina?

Statul prelungit pe scaun, pe langa durerile de spate, creste riscul de boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, tromboflebita, hemoroizi), obezitate, diabet si chiar depresie.

Studii recente au pus in evidenta faptul ca statul prelungit pe scaun creste de doua ori riscul de imbolnavire prin cancer de colon. Mai mult decat atat, un articol publicat in Jurnalul American de Epidemiologie considera ca acest lucru ar trebui sa fie considerat la fel de nociv pentru sanatate ca si fumatul.

Persoanele cu afectiuni venoase ale membrelor inferioare trebuie avertizate in mod expres asupra riscului de moarte subita daca stau foarte mult nemiscate in scaun. Este vorba in special de pasagerii din zborurile lungi, transatlantice, datorita aparitiei complicatiilor tromboembolice.

Cam cati oameni sunt afectati, in medie, de aceste probleme al sedentarismului sau ale posturii incorecte?

Practic, orice persoana care sta vreme indelungata (mai mult de 6-8 ore zilnic) nemiscata, va suferi, mai devreme sau mai tarziu de dureri de spate.

Statul prelungit pe scaun este nociv pentru sanatate chiar daca, atunci cand pleaca de la birou persoana respectiva este una activa. Metodele cele mai eficiente de prevenire a durerilor de spate constau in pauze la fiecare 40-50 de minute  (cu ridicare de pe scaun), evitarea de a sta cu picioarele incrucisate, incercarea de sta cu spatele cat mai drept si gimnastica medicala, care prin tonifierea musculaturii spatelui constitue o metoda extrem de eficienta de prevenire a durerilor.

Care sunt remediile cunoscute pentru tratarea durerilor de spate?

In ceea ce priveste tratamentul, primul lucru care trebuie facut in cazul aparitiei durerilor de spate este repausul la pat (care ar trebui sa fie cat mai rigid) in pozitie culcat, cu genunchii usor flectati. Acesta pozitie scade presiunea pe coloana, are rol decontracurant si poate ameliora durerea. Se pot administra cu prudenta medicamente antialgice si antiinflamatorii (de preferat cele de ultima generatie, asa numitii inhibitori specifici de ciclooxigenaza 2, datorita efectului ulcerigen mai scazut). Sunt utile si miorelaxantele si masajul bland cu geluri antiinflamatorii. O alternativa cel putin la fel de eficienta la tratamentul medicamentos o constituie procedurile de terapie fizicala de joasa frecventa efectate in unitati medicale specializate. Dupa ce durerile incep sa se amelioreze se poate incepe programul de recuperare prin kinetoterapie cu scopul de a dezvolta si mentine un tonus muscular adecvat efortului de sustinere a coloanei vertebrale intr-o postura corecta.

sursa: www.medicover.ro

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *